Evo kako je poznati njemački filozof Habermas očitao bukvicu vodstvu Europske unije

Foto:  Getty Image/ Gulliver Image

"NITKO ne odustaje rado od vlastite moći, ali ekonomske činjenice će iznuditi promjenu!", naglasio je na predavanju ugledni njemački filozof Jürgen Habermas na Katoličkom sveučilištu u belgijskom Leuvenu dok je u prvom redu stajao predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Habermas je naslovio svoje predavanje s "Demokracija, solidarnost i europska kriza" u kojem je žestoko kritizirao Europsku uniju koja se "srozala na razinu tehnokracije koja se prilagođava financijskim tržištima". 
 
Novi ugovor za Europsku uniju
 
Kako prenosi Deutsche Welle Habermas se zalaže za razvijanje nadnacionalne demokracije, u kojoj i dalje ima mjesta za nacionalne države, koje bi morale predati nadležnosti iz domene svog suvereniteta. 
 
"Ako žele sačuvati monetarnu uniju, više nije dovoljno da se daju krediti kako bi se popravila konkurentnost prezaduženih zemalja, kada se uzmu u obzir njihove strukturne razlike. To nije dovoljno!“, bio je izričit Habermas, prenosi DW, dodajući da je nužna solidarnost i kooperativan pristup, koji mora proisteći iz zajedničke političke perspektive. Habermas je tako zatražio  demokratizaciju Europske unije kao i demokratsku kontrolu Europskog vijeća. 
 
"Nužno je sazivanje novog Konventa koji bi predložio novi ugovor za Europsku uniju", naglasio je Habermas dodavši kako ključeve promjene u Europskoj uniji drži njemačka vlada. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve na referendum 
 
"Ja bih bio za više uravnoteženu ekonomsku politiku koja bi obuhvatila i ciljane investicijske programe za regije ili za cijele zemlje. To bi bila protuteža tendenciji, koja se sve više širi, a to je da prilikom oslanjanja na konkurentnost i druge temeljne vrijednosti razlike između zemalja članica postaju sve veće!, odgovorio je Habarmas na pitanje nakon predavanja o strogim zahtjevima za štednju. 
 
"Vlade su previše plašljive. Europska pitanja se moraju dati ljudima da na referendumima odlučuju o njima.", rekao je Habermas na kraju. 
 
Van Rompuy: Europa ima osjećaj zajedništva 
 
Herman van Rompuy je u svom kratkom obraćanju proturječio Habermasu, tvrdeći da su brige o iskušenju da neke članice Unije, recimo Njemačka, pođu svojim putem pretjerane, prenosi Deutsche Welle.  Van Rompuy je naglasio da su sve članice dobro integrirane u Uniju i da je nastao osjećaj zajedništva
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara