Evo kako su pristaše četničkog "đenerala Draže" slavili njegovu rehabilitaciju

Evo kako su pristaše četničkog "đenerala Draže" slavili njegovu rehabilitaciju

Foto: FAH

KONAČNA odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića na Višem sudu u Beogradu izazvala je velik interes javnosti, pišu srpski mediji.

Blic javlja da svi zainteresirani nisu uspjeli ući u sudnicu. U sudnici su bili prisutni Vojislav Šešelj, princ Aleksandar Karađorđević i brojni drugi pristaše četničkog generala kojeg je Jugoslavija osudila na smrt zbog suradnje s fašistima.

 


Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U sudnicu je probao ući i glavni tajni kontroverzne nacionalističke organizacije "Obraz" Mladen Obradović, koji je na kraju ipak ostao pred zgradom suda, zajedno s brojnim pripadnicima Ravnogorskog pokreta i još desecima građana među kojima su mnogi isticali četničke simbole.

Pred sudom se okupila i skupina od više desetaka antifašističkih aktivista, koji su istaknuli transparent "Smrt fašizmu, sloboda narodu", te skandirali "Ustaše, četnici, zajedno ste bježali" i "Idite na Adu da tražite Dražu". S druge strane su im poklonici Draže Mihailovića odgovorili skandirajući "Tito ustaša" i pjevajući četničku pjesmu "Od topole, pa do Ravne gore".

"Ovo je jedina odluka koju je sud mogao donijeti. Ovaj dan zaslužuje da bude proglašen danom sveopćeg srpskog pomirenja. Povijest Drugog svjetskog rata treba prepustiti povjesničarima, a da mi potomci četnika i partizana gradimo zajedno srpsku budućnost", kazao je Vojislav Šešelj nakon što je pročitana presuda, dodavši da je Mihailović bio "srpski junak koji se hrabro borio u Drugom svjetskom ratu, a onda postao nevina žrtva komunističkog režima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara