Evo zašto su Slovenci krenuli u otvorenu pobunu i zašto Hrvati s velikim zanimanjem prate te vijesti

Foto: Delo/Cropix

SLOVENIJA se od početka svoje samostalnosti suočava s najvećim prosvjedima i izlaskom na ulice. Nešto što je krenulo prije mjesec dana s pozivom na smjenu mariborskog gradonačelnika pretvorilo se jučer u otvoreni poziv na sveopću pobunu protiv aktualne, ali i bivše slovenske politike. 

Pa kako je sve krenulo? Prije mjesec dana građani Maribora su krenuli od nezadovoljstva kada se otkrilo da je gradonačelnik odlučio dati posao privatnoj tvrtki za naplatu kazni za prebrzu vožnju gradskim prometnicama. Organizirane su prosvjedne šetnje da bi krajem studenog šetnje bile pretvorene u nerede i izraz sveopćeg nezadovoljstva korumpiranom politikom mariborskog gradonačelnika. 

Prosvjed se krajem ovog tjedna proširio poput požara na ostale gradove u Sloveniji. Prosvjedovalo se diljem Slovenije: u Ljubljani u Kopru, Ajdovščini, Novoj Gorici, Novom mestu, Trbovlju, Mariboru, Velenju...

Protiv svih političkih opcija

Požar je to kojeg više ne može tolerirati ni premijer Janez Janša koji je jučer upozorio da "Slovenija može ići prema grčkom scenariju" ako se nastave nasilni ulični prosvjedi. Nitko ga nije poslušao jer je samo sinoć u Ljubljani ozlijeđeno 20, a privedeno 33 ljudi. 

I tu nije kraj. U ponedjeljak se opet najavljuju masovni prosvjedi od Maribora do Ljubljane, a dok se policija dodatno naoružava suzavcima te se razmatra kako zaustaviti narod ako krene navala, na društvenim mrežama širi se poziv: Ovo je pobuna!

Što se događa u Sloveniji možda najbolje govori i kratka vijest sinoć iz Kranja. Naime, tisuću ljudi otvoreno je prosvjedovalo protiv svih političkih opcija, “i lijevih i desnih i točkastih”. Prosvjednici su rekli da se više ne vide ni u jednoj stranci tražeći pravnu državu, uz plakate na kojima je pisalo “Gotov je!”

Službena politika ne shvaća ih ozbiljno. Janša priča o Grčkoj, mariborski gradonačelnik Franc Kangler ne misli odstupiti, a što o prosvjedima misli gradonačelnik Kopra Boris Popovič jasno je objasnio kada je rekao da je spreman podnijeti ostavku "ako ostavke daju i predsjednik SAD-a Barack Obama i šef kineske partije Hu Jintao i ako se Kate Middletonn razvede od princa Williama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što hoće?

I studenti su izašli na ulice oni se bune protiv smanjenja budžeta namijenjenog obrazovanju u narednoj godini, u Mariboru se bore protiv gradonačelnika, u Ljubljani se izvikuju parole protiv mjera štednje, a najviše se zapravo zahtjeva prema "pravnoj državi". 

"Dežela" traži otvoreni rat protiv korupcije, uspostavu pravne države te da njihova zemlja napokon počne nalikovati socijalnoj državi u kojoj se neće sve prelamati preko naroda. Na taj način treba i gledati crvene zvijezde i naglašenu jugonostalgiju kod prosvjednika jer nije to žal za Jugoslavijom nego za društvenim poretkom u kojem se obični čovjek osjećao zaštićenim za razliku od ovih novih kapitalističkih vremena. 

Vrijeme je 

Sve su to stvari koje bole i smetaju hrvatski narod od politike štednje koja se prelama preko leđa građana pa do nezadovoljstva gradskim vlastima posebno u Splitu gdje su nakon nestanka Željka Keruma obezglavljeni. Studenti već godinama traže iste one stvari koje traže i njihove kolege iz Slovenije. Mi šutimo, Slovenci prosvjeduju.

Upravo zato su društvene mreže s hrvatske strane pretrpane vijestima iz Slovenije. Bunt je to protiv novog poretka od kojeg su do sada u proteklih dvadeset godina najveću korist imali političari i oni koji su pod njihovom zaštitom.  

E pa vrijeme je za pobunu! 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara