FAŠIST KOJI SE PRODAO SANADERU Berlin zabranio Thompsona

Foto: Arhiva

NJEMAČKA je svojedobno bila plodno tlo za Marka Perkovića Thompsona. Na velikim koncertima u Berlinu i Frankfurtu okupljao je više tisuća ljudi. Uveseljavanju gastarbeiterske dijaspore u glavnom gradu Njemačke sada je, čini se, došao kraj.

Thompsonov koncert u Berlinu stopiran je nakon napisa u njemačkom tisku u kojima je pjevač tituliran kao "nazi-Hrvat". Svirka je Thompsonu, prema priznanju organizatora koncerta, zabranjena upravo zbog medijskih izvještaja u kojima je naglašeno njegovo koketiranje s fašizmom.

Thompsonov je koncert, naime, otkazala uprava dvorane Columbiahalle u Berlinu. Organizatori koncerta, koji se trebao održati 26. travnja, i dalje su u potrazi za alternativnim prostorom, ali mala je šansa da će ga pronaći u tako kratkom roku.

Sa zabranama na području Europske unije Thompson se susretao i ranije. Rampu su mu već digli Švicarci i Nizozemci, a nije mu bio dozvoljen nastup ni u njemačkom Hamburgu. No, ovo je prvi put da je zabranu dobio u Berlinu, gdje je već održao dva velika koncerta.

Problema sa zabranama Thompson je imao i u Hrvatskoj. Zabranjen mu je koncert u najvećem istarskom gradu Puli na ljeto 2008. godine. Tada je Thompson želio nastupati u antičkoj pulskoj Areni, ali Grad Pula nije mu to dozvolio. Takvu odluku pravomoćno je nakon Thompsonove žalbe potvrdio i Županijski sud u Puli.

Veličao koljače Luburića i Francetića

Razlog zabranama uvijek je bio isti - Thompson je ikona hrvatske desnice čiji je imidž čvrsto utemeljen u zločinačkom ustaškom pokretu. Iako se u više javnih nastupa distancirao od fašizma i njegovog hrvatskog prirepka, ustaškog pozdrava "Za dom spremni" se Thompson ni do danas nije odrekao.

"Domoljublje" najpoznatijeg hrvatskog crnokošuljaša Index je razotkrio još 2003. godine. Tada smo, naime, objavili audio dokaz da je Thompsonov koncertni repertoar sadržavao najgoru od svih ustaških pjesama - "Jasenovac i Gradiška Stara". Radi se o koljačkom napjevu u kojem je Thompson veličao ratne zločince Juru Francetića i Maksa Luburića, kao i zločine koji su se tijekom Drugog svjetskog rata desili u zloglasnim logorima iz naslova pjesme.

"Neću šutjeti, za dom smo spremni!"

Iako je ovu pjesmu u recentnim godinama izbacio s repertoara. Imao je Thompson i drugih ispada. Primjerice na koncertu u Biogradu 2009. godine. "Neću više šutjeti, dosta je! Za dom smo spremni, iako izdajnici to ne bi htjeli. Za dom! Pjevat ćemo Čavoglave, ali ne kao do sada, nego kao 1991., sa povicima 'Za dom - spremni', koliko god to nekome smetalo. Nisu antifašisti stvorili ovu državu, neću šutjeti!", urlikao je tada Thompson.

U rujnu 2013. godine Thompson je u Mostaru održao koncert tijekom kojeg je na crnoj majci nosio broj 03941158, zatvorski broj osuđenog terorista Zvonka Bušića. Na istom koncertu Thompson je veličao Darija Kordića, ratnog zločinca koji guli zatvorsku kaznu zbog brutalnih zločina u Lašvanskoj dolini, među kojima je i masakr u Ahmićima gdje su Kordić i njegove trupe pobili oko 120 bosanskih civila. Milosti nisu imali ni za najmlađe.

Tradicionalni ustaški dernek Thompson svake godine na Dan Oluje priređuje u rodnim Čavoglavama. Na ovoj cjelodnevnoj manifestaciji, koja kulminira Thompsonovim koncertom, redovito se okupljaju deseci tisuća ljudi, isticanje ustaških simbola je normalna pojava, a ni incidenti nisu iznimka. Tako je 2010. godine u Čavoglavama napadnuta ekipa HRT-a, na koju su razjareni ustašoidi bacali i kamenje.

Thompsonovu sklonost fašizmu primijetili u i američki diplomati u Hrvatskoj, razotkrio je svojedobno WikiLeaks. U diplomatskim depešama koje su objavili zviždači okupljeni oko Juliana Assangea stajao je tako i podatak da su djelatnici američke ambasade u Zagrebu 2007. godine pohodili Thompsonove koncerte zbog straha da oko njega nastaje neofašistički pokret čiju jezgru čine upravo najzagriženiji fanovi kontroverznog pjevača.

Cijena domoljublja? Pola milijuna eura

Da i Thompsonovo opjevano domoljublje ima svoju cijenu, razotkrio je u sudskom procesu zbog Fimi-medije bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić. On je posvjedočio da je Thompson, po nalogu Ive Sanadera, 2007. godine od HDZ-a dobio pola milijuna eura kako ne bi pjevao za konkurentski HSP.

Barišića je pred sudom Thompson optužio da laže. Nije, međutim, mogao objasniti nesrazmjer u prihodima iste te 2007. godine, koji je naknadno utvrdila Porezna uprava. Prema njihovom rješenju, Thompson nije prijavio 3,69 milijuna kuna poreza, zbog čega je u državni proračun morao uplatiti 1,2 milijuna kuna.

Porezni dug Thompson je zbog straha od ovrhe platio, ali je tvrdio da će na sudu dokazati kako nije zamračio porez. Bila je to, naravno, najobičnija dimna zavjesa - Upravni sud donio je odluku protiv Thompsona, a u obrazloženju i naveo da je njegova obrana bila nelogična.

"Napao me čopor bijesnih pasa. Ovdje se radi o prljavoj podvali preostalih kadrova komunističkoga režima - Udbe i KOS-a koji su se dobro pozicionirali u svim državnim institucijama. Ti čvrsto drže Hrvatsku u svojim kandžama", pričao je Thompson u desničarskom Hrvatskom listu nakon što su detalji Barišićevog iskaza pred Uskokom izašli u javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara