Faggiani, Knežević i Žmak optuženi da su "Novi list" oštetili za 845 tisuća kuna

Faggiani, Knežević i Žmak optuženi da su "Novi list" oštetili za 845 tisuća kuna

Foto: Arhiva

PROTIV trojice članova uprave Novog lista dd - većinskog vlasnika i člana uprave Alberta Faggiana, bivšeg predsjednika uprave Gordana Kneževića i bivšeg člana uprave Slavena Žmaka Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu koja ih tereti da su Novi list oštetili za 845.434 kune, priopćio je na internetskoj stranici DORH ne otkrivajući identitet optuženika ni naziv tvrtke.

> Pokrenuta istraga protiv Faggiana, Kneževića i Žmaka zbog sumnje da su oštetili Novi list

> Podnesena kaznena prijava protiv Alberta Faggiana

DORH je objavio samo godišta optuženika, no od lipnje prošle godine poznato je da je riječki ŽDO pokrenuo istragu protiv tadašnjeg predsjednika uprave "Novog lista" Gordana Kneževića i većinskog vlasnika i člana uprave Alberta Faggiana te bivšeg člana uprave Slavena Žmaka zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i oštetili Novi list za više od 800.000 kuna. Ni tada u priopćenju DORH-a nisu bila navedena imena osumnjičenika ni trgovačkih društava, ali su u "Novom listu" prepoznali da je riječ o inkriminacijama iz kaznene prijave koju je Policijska uprava podnijela ŽDO te da je riječ o upravi i poslovima "Novog lista" i "Zadarskog lista". Sindikat novinara u "Novom listu" i predstavnik radnika u Nadzornom odboru te novinske kuće u ožujku 2014. prijavili su tročlanu upravu zbog sumnje na zloporabu ovlasti i sklapanje štetnih ugovora te je nedugo nakon toga policija iz "Novog lista" počela uzimati dokumentaciju. U lipnju je ŽDO pokrenuo istragu protiv Kneževića, Faggiana i Žmaka.

U današnjem priopćenju DORH-a stoji da je podignuta optužnica protiv trojice hrvatskih državljana (1955., 1957. i 1977.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aneks ugovora

Iz priopćenja se vidi da je u ožujku 2013. aneksom ugovora o poslovnoj suradnji između "Novog lista" i "Zadarskog lista" smanjena dotadašnja cijena usluga te je tijekom poslovnog odnosa od ožujka 2013. do travnja 2014. "Novi list" ostvario manji prihod, čime je oštećen za 845.434,50 kuna.

Okrivljenike se tereti da su u ožujku 2013. bez obzira na prvi aneks ugovora "Novog lista" i "Zadarskog lista" o dugoročnoj poslovnoj suradnji iz svibnja 2011., kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje društvo iz Rijeke obavlja za društvo iz Zadra, na traženje jednog od članova uprave (Faggiana), koji je i vlasnik trgovačkog društva iz Pule ("Glas Istre"), a koje je pak 100-postotni vlasnik "Zadarskog lista", nakon sastavljanja novih kalkulacija cijena usluga, koje su znatno niže, potpisali drugi aneks ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji. Na temelju toga potpisanog aneksa ugovora do 1. travnja 2014. za "Zadarski list" pribavljena je imovinska korist od najmanje 845.434 kune, za koliko je oštećen "Novi list".

Kako se navodi u priopćenju, okrivljenici su kao članovi uprave bili dužni brinuti se o imovinskim interesima trgovačkog društva iz Rijeke.

Do objave teksta, Hina nije uspjela telefonski razgovarati s optuženima, bivšim i sadašnjim članovima uprave "Novog lista".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara