Farsa, a ne izborni sabor: Nakon 20 sati Karamarko postao predsjednik HDZ-a

Foto: Goran Mehkek / Cropix

TOMISLAV KARAMARKO novi je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Karamarko je u prvom krugu osvojio najveći broj glasova, ali ipak nedovoljno za pobjedu.

> Što se sve događalo na saboru HDZ-a, pročitajte u Indexovoj kronologiji.

U drugi krug je s Karamarkom ušao Milan Kujundžić, koji se pokazao kao najveće iznenađenje unutarstranačkih izbora. No, "favorit iz sjene" ipak nije uspio "na juriš" preuzeti vodstvo u HDZ-u: Kujundžić je na kraju osvojio 860, a Karamarko 971 glas. Osim što je Karamarko preuzeo čelnu funkciju u stranci, njegovi su ljudi osvojili većinu u svim stranačkim tijelima.

Glupi, bahati i nesposobni

Prava vijest, međutim, nije Karamarkova pobjeda, već HDZ-ova nesposobnost, glupost i bahatost za koje sada možemo reći da su empirijski dokazane. Izborni je sabor, naime, trajao više od 20 sati! Usporedbe radi, spomenimo da su se večeras održali i izbori u Srbiji, gdje je dva sata bilo dovoljno da se prebroji gotovo sedam milijuna listića i proglasi pobjednika.

HDZ-ov "festival demokracije" počeo je u nedjelju u 10 sati ujutro, a završio u ponedjeljak nakon 5 sati ujutro. Glasanje u prvom krugu izvorno je trebalo trajati od 13 do 15 sati. No, produljeno je čak do 18 sati jer je HDZ-ovcima bilo važnije lokati i žderati u kafićima oko KD Vatroslav Lisinski nego ubaciti svoje listiće u glasačke kutije.

Koliko traje brojanje 2000 listića? U dva kruga - osam sati!

Glasanje u drugom krugu izbora počelo je tek u ponoć, s obzirom da je prebrojavanje 2000 glasačkih listića trajalo pet sati! Za ovu bi zadaću zasigurno manje vremena trebalo djetetu u prvom razredu osnovne škole, što je očito intelektualna razina HDZ-ovih dužnosnika i delegata.

Glasanje u drugom krugu izbora završeno je oko 2 sata, nakon čega je većina delegata napustila Lisinski. Tek u 4:35 sati je radno povjerenstvo predvođeno Draženom Bošnjakovićem zauzelo svoja mjesta u dvorani, da bi onda zapelo i na proglašenju rezultata. U dvorani, naime, nije bio Zvonko Milas, predsjednik povjerenstva nadležnog za provođenje izbornog postupka.

"Zaboravljam sve loše što sam doživio, u HDZ-u nitko ne smije biti suvišan"

Tek u 4:50 s govornice je stigla i službena potvrda onog što smo zapravo znali već satima - da je Karamarko novi predsjednik HDZ-a. Pozornicu je Karamarko zauzeo noseći unaprijed pripremljeni govor.

"Već je dosta kasno ili možda prerano", obratio se Karamarko svojim novostečenim poltronima. Karamarko se zahvalio svim protukandidatima, a posebno bivšoj predsjednici Jadranki Kosor.

"U ovoj stranci nitko ne smije biti suvišan. I zato zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji i pozivam vas da svi zajedno krenemo u bolju budućnost", kazao je Karamarko. No, zatražio je i da se uoči budućeg stranačkog sabora raspiše kodeks o ponašanju u kampanji.

Poruka ljevici: "Prošlo je vrijeme komocije"

Karamarko je članovima obećao pobjedu na lokalnim, a zatim i predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Apelirao je na zajedništvo, te istaknuo mladež kao najveću snagu HDZ-a.

Dotaknuo se i iseljenika i branitelja, za koje je kazao da "nikada više neće biti percipirani kao problem ove države, za koju su dali najviše". Obećao je i da će još snažnije europeizirati Hrvatsku i regiju.

"Ljevici na vlasti poručujem da je prošlo vrijeme komocije", kazao je Karamarko, te optužio Kukuriku vladu da "nekompetencijom dovodi u pitanje budućnost hrvatskog naroda". No, obećao je i da će biti konstruktivni i podržati Vladu kad god bude radila u interesu Hrvatske.

"A capella" za kraj

Farsa je dobila idealan završetak kad je Bošnjaković pozvao da se rad sabora okonča izvođenjem stranačke himne "Bože čuvaj Hrvatsku".

"Tko ima himnu?", upitao je Bošnjaković. No, pitanje je ostalo bez odgovora. Himnu nitko nije imao. Pa su je rijetki preostali HDZ-ovci umornim, promuklim i pomalo mamurnim glasovima otpjevali "a capella".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara