Fašisti iz Hrvatske: Pomažemo Ukrajini koju napada jači neprijatelj; Rusija: Zagreb to mora spriječiti!

Fašisti iz Hrvatske: Pomažemo Ukrajini koju napada jači neprijatelj; Rusija: Zagreb to mora spriječiti!

Foto: FAH

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi.

> Hrvati u ukrajinskom ratu: "Niti mrzimo Srbe, niti mrzimo Ruse, borimo se iz uvjerenja"

> Pusić: Ima hrvatskih vojnika koji su se priključili ukrajinskoj vojsci

"Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture", navodi se u priopćenju.

Provedba mirovnog sporazuma

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

"Pozivamo Zagreb i druge vlade čije su državljane unovačile ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu", ističe se u priopćenju ruskog MVP-a, uz napomenu da je to osobito važno u ovom presudnom i teškom razdoblju provedbe mirovnog sporazuma iz Minska u cilju normalizacije stanja na jugoistoku Ukrajine.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je u četvrtak govoreći o odlasku hrvatskih državljana u rat u Ukrajini rekao da je to "uobičajena pojava" te kako je važno "da to nije povezano s terorizmom".

"Kad bi se povezalo s terorizmom, ne samo u Ukrajini nego i na Bliskom istoku, onda bi se našlo načina da se na to djeluje", rekao je.

Raspirivanje sukoba

U priopćenju ruskog MVP-a se tvrdi da je, po dostupnim informacijama, nekoliko hrvatskih državljana pristupilo "groznoj" bojni "Azov", koju su utemeljile snage krajnje desnice.

Ministarstvo kaže da je izjava glede sudjelovanja europskih građana u "kaznenim operacijama ukrajinske vojske" objavljena istodobno s, kako Rusija uporno tvrdi unatoč dokazima Zapada i Ukrajine, "neutemeljenim optužbama o nazočnosti ruskih vojnika na ukrajinskom ozemlju".

"Stoga želimo još jednom, naglasiti da je nedopustiva nazočnost stranih plaćenika, uključujući i hrvatskih, u sukobu u Ukrajini i da se on time samo raspiruje", navodi se te se hrvatske vlasti poziva da obrate pozornost na mjere koje je u četvrtak u Minsku dogovorila Kontaktna skupina u cilju provedbe sporazuma iz Minska, osobito glede "povlačenja svih stranih oružanih postrojbi, vojne opreme i plaćenika s ukrajinskog ozemlja, pod nadzorom OESS-a" te "razoružavanja svih nezakonitih skupina".

Podsjetimo, jučer su u hrvatskim medijima objavljeni razgovori s hrvatskim dragovoljcima koji se bore u bataljunu Azov u Ukrajini.

Među razlozima za odlazak u ukrajinski rat koje su hrvatski dragovoljci jučer navodili tako se nalaze i pomaganje zemlji koju napada jači neprijatelj te djelovanje u skladu s uvjerenjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara