Festival nijemog filma PSSST! počinje večeras u Zagrebu

Festival nijemog filma PSSST! počinje večeras u Zagrebu

Foto: cekate.hr

FESTIVAL nijemog filma PSSST!, međunarodna filmska manifestacija koja publici 21. stoljeća nastoji predstaviti nijeme filmove u atraktivnom obliku, kroz spoj moderne tehnologije i primarne filmske forme, otvara se večeras u Centru za kulturu Trešnjevka.

"PSSST! je jedinstven filmski festival jer umjetnost nijemoga filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način, to je rijedak dragulj na kulturnoj sceni gdje nedostaju inicijative koje bi umjetnicima i umjetnicama pružile priliku da svoje vještine okušaju kroz ovaj specifičan i zahtjevan umjetnički oblik", ističe se u najavi organizatora Festivala, trešnjevačkog Centra za kulturu.

Festival će trajati do 9. studenog, a u natjecateljskom programu natječe se dvadeset suvremenih ostvarenja iz osam zemalja. U programu su i remek-djela japanske nijeme kinematografije, digitalno restaurirani filmovi iz zbirke Hrvatske kinoteke "Zagreb na filmu", "Snjeguljica" Pabla Bergera te austrijski dokumentarni film iz 1929. "Automobilom kroz Afriku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priredit će se i program "Zagreb na filmu" s desetak digitalno restauriranih filmova iz zbirke Hrvatske kinoteke, među kojima su i "Kavana Corso" Josip Halla iz 1915., Prvi kongres gradova Kraljevina SHS iz 1927., "Gradski zoološki vrt" Kamila Broesslera iz 1933. te "Sport u Zagrebu" Maksimilijana Paspe iz 1934. Nakon projekcije uslijedit će razgovor o Zagrebu na filmu na kojem će sudjelovati restauratori filmova, stručnjaci Hrvatske kinoteke i povjesničari Zagreba.

Festival nijemog filma otvara pitanje jesu li konkurencija i festivalske nagrade potrebni s obzirom na mali broj pravih nijemih filmova koji se danas snimaju, no organizatori ističu kako se koncept festivala treba shvatiti kao medijski eksperiment "usklađen s duhom heterogenosti i prikazivačkog bogatstva nijemog filma".

Naime, autori na festival mogu poslati i filmove koji nisu nijemi, već mogu funkcionirati i komunicirati s publikom i onda kada im se skine originalni zvuk. Organizatori osiguravaju kvalitetnu zvučnu potporu, odnosno pratnju glazbenika uživo koji pokrivaju različite žanrove, od rocka, preko klasike do jazza i elektronike, čime nastaje film sasvim različit od izvornoga.

Najbolji film konkurencije dobit će nagradu Veliki Brcko, nazvanu prema glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma "Brcko u Zagrebu" iz 1917. , a na festivalu se dodjeljuje i nagrada publike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara