Filipini: Nakon tri tjedna okončana talačka kriza, spašeno 195 ljudi!

Foto: Gulliver Image/ Getty Image 

FILIPINSKI  ministar obrane Voltaire Gazmin potvrdio je da je okončana talačka kriza u filipinskoj regiji Zamboanga, te da su svi taoci oslobođeni. On je kazao da vojska i dalje provodi akciju potjere za militantnom grupom Nacionalnog fronta spasa Moro.
 
U priopćenju se, također, navodi da još uvijek nema potvrda o pogibiji zapovjednika militantne grupe Habiera Malika. Ministar Gazmin ističe da je talačka kriza trajala tri tjedna i da je u operacijama u kojima je sudjelovalo 4.500 pripadnika snaga sigurnosti spašeno 195 taoca, a da su neki i sami uspjeli pobjeći iz ruku otmičara.
 
Sukobi su ugrozili živote oko 158.000 stanovnika te filipinske regije, a materijalna šteta pričinjena je na oko 10.000 stambenih objekata. Pripadnici militantnog Nacionalnog fronta spasa Moro su 9. rujan okupirali pet priobalnih mjesta u gradu Zamboanga i zarobili na stotine civila. 
 
U sukobima vojske i militanata poginulo je 206 osoba, od čega su 183 pripadnika militantne grupe i 23 pripadnika vojske. Nacionalni pokret Moro je 1996. godine postigao sporazum sa filipinskim vlastima. Sporazum je propao, a pripadnici Pokreta tvrde da vlasti nisu ispoštovale obećanje da će dozvoliti osnivanje autonomne muslimanske pokrajine na jugu zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara