Fina: Despotu ćemo vratiti novac kad dobijemo pravomoćnu presudu

Fina: Despotu ćemo vratiti novac kad dobijemo pravomoćnu presudu

Foto: Google Street View

FINANCIJSKA agencija (Fina) demantirala je članak koji je na Indexu objavljen pod naslovom "Nevjerojatno: Fina ni nakon više od tri mjeseca nije riješila slučaj Despot". Demantij Fine objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani,

molimo Vas da, sukladno Zakonu o medijima, na istom mjestu, s istom opremom i u cijelosti, objavite ispravke netočnih navoda iz članka „Nevjerojatno: Fina ni nakon više od tri mjeseca nije riješila slučaj Despot“, objavljenog na internetskoj stranici www.index.hr 11. srpnja 2014. godine.

Financijska agencija (u daljnjem tekstu: Fina) je dana 02.06.2014.godine od strane Ministarstva financija RH zaprimila potvrdu Ministarstva unutarnjih poslova RH, Policijske uprave Zagrebačke, VI. Policijske postaje Zagreb, broj: 511-19-32/3-K-377/14 KM od 26.05.2014.godine.

Predmetnom potvrdom potvrđuje se da je dana 01.04.2014.g. Zvonimir Despot u svojstvu vlasnika trgovačkog društva DESPOT INFINITUS d.o.o. prijavio kazneno djelo krivotvorenje isprave iz čl. 278. st. 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo prijevara iz čl. 236. st. 1. u svezi sa čl. 34. Kaznenog zakona, a koja su kaznena djela prema navodima prijavitelja počinjena na štetu trgovačkog društva DESPOT INFINITUS d.o.o. kada je osoba imenom Nediljko Milić, kao zaposlenik navedenog trgovačkog društva, iako to isti nikada nije bio, dana 31.03.2014.godine putem Fine podnio zahtjev za izravnu naplatu uz devet krivotvorenih platnih listi navedenog trgovačkog društva, sve u cilju neovlaštene naplate s računa istoga društva. Prema navodima iz potvrde, nedugo potom, ista je osoba povukla zahtjev za izravnu naplatu, a račun naznačenog trgovačkog društva ostao je u blokadi do trenutka naplate naknade Fine za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika u iznosu od 2.140,00 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvidom o dokumentaciju utvrdili smo kako je na teret ovršenika DESPOT INFINITUS d.o.o. prilikom obrade spornih osnova za plaćanje (devet obračuna poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine koji su  dostavljeni uz zahtjeve za izravnu naplatu) obračunata naknada u ukupnom iznosu od 2.138,00 kn i to sukladno Zakonu o  provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 91/10, 112/12) te Pravilniku o vrstama i visini naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN 105/10, 124/11, 52/12, 6/13).

Ističemo kako je postupak provedbe ovrhe na novčanim sredstvima strogo formalan postupak te je Fina provedbeno tijelo koje nema ovlasti utvrđivati prava i obveze stranaka kao niti položaj stranaka u postupku, već ista provodi ovrhu temeljem dostavljenih osnova za plaćanje u skladu sa zakonskim odredbama. Također, Fina nije ovlaštena utvrđivati vjerodostojnost isprava koje se podnose Fini radi provedbe ovrhe, obzirom da to nije u njenoj nadležnosti, a odgovornost za eventualno počinjenje kaznenog djela utvrđuje i sankcionira sud.

Slijedom navedenog, ako Fina zaprimi pravomoćnu odluku nadležnog suda da su sporne osnove za plaćanje - obračuni poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine koji su  dostavljeni uz zahtjeve za izravnu naplatu, krivotvorene isprave, Fina će odmah po primitku pravomoćne odluke nadležnog suda izvršiti povrat naknade u ukupnom iznosu od 2.138,00 kuna na račun društva DESPOT INFINITUS d.o.o.

Vezano za naputak Ministarstva financija koji se spominje u objavljenoj e-mail poruci, obavještavamo Vas da Fina od Ministarstva financija nije zaprimila nikakav naputak vezan za predmetni slučaj.

S poštovanjem                                               
Ured Uprave".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara