Finski tužitelj: Hrvatske vlasti su dale mnoge dokaze u slučaju Patria, one trebaju odlučiti što će dalje s njima

Finski tužitelj: Hrvatske vlasti su dale mnoge dokaze u slučaju Patria, one trebaju odlučiti što će dalje s njima

Screenshot: yle.fi/uutiset

FINSKO tužiteljstvo u slučaju protiv menadžera Patrie odgovornih za podmićivanje u Hrvatskoj kažu da su mnogi dokazi proistekli od hrvatskih kolega.

Hrvatske vlasti su mnogo surađivale tijekom predistražnih postupaka kada su zajedno s finskim i austrijskim kolegama bili dio zajedničkog tima, rekao je tužitelj u ovom slučaju Jukka Rappe.

"U spisu finskog slučaja postoji jako mnogo dokumenata i zapisa koje su pribavile hrvatske vlasti i na njima je da odluče što će raditi u Hrvatskoj", rekao je Media servisu Rappe.

Korupcijske optužbe na račun bivših menadžera finske Patrije za isporuku oklopnih transportera Sloveniji i Hrvatskoj zapravo su iste iako su u prvom slučaju prvostupanjskom presudom oni oslobođeni krivnje, a u drugom osuđeni na uvjetne zatvorske kazne, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka tužitelj u oba predmeta Rappe.

Slovenski i hrvatski slučaj gotovo identični

"To su dva skoro identična predmeta, teško je razumjeti razliku. U oba su slučaja isti optuženici, do kaznenih djela koja im se stavljaju na teret došlo je skoro u isto vrijeme, a i posrednici su isti - Wolfgang Riedl i Walter Wolf", ustvrdio je Rappe.

Dodao je da je za tužiteljstvo sada nastala zanimljiva situacija pa još ne zna kako će nastaviti oba postupka te kako će se osuđujuća presuda za "hrvatski" dio slučaja odraziti na dio koji se odnosi na Sloveniju.

Prema navodima iz optužnice finskog tužiteljstva, finski menadžeri Patrije su preko austrijskih posrednika nudili mito slovenskim dužnosnicima kako bi osigurali potpis ugovora kojim je slovenska vojska prije osam godina od Patrije kupila oklopna vozila s naoružanjem u vrijednosti 278 milijuna eura. No sud u Finskoj je prije godinu dana optužnicu odbio zbog nedostatka dokaza, na što se tužiteljstvo žalilo pa će sud o slučaju ponovo odlučivati krajem ovog mjeseca.

Vezano uz isti slučaj, u Austriji je osuđen Patrijin posrednik, poduzetnik Wolfgang Riedl.

U Sloveniji se pak sudilo trojici dužnosnika za primanje mita i oni su osuđeni na po dvije godine zatvora, među njima i bivši premijer Janez Janša, a Slovenija je od Kanade zatražila i izručenje navodnog posrednika Waltera Wolfa.

Finski sud nepravomoćno osudio menadžere

Finsko tužiteljstvo tražilo je na početku procesa Patrijinim menadžerima u Finskoj da se "hrvatski" i "slovenski" dio suđenja menadžerima Patrije objedine, što je najprije bilo prihvaćeno, ali su slučajevi odvojeni nakon smrti jednog od sudaca koji su preuzeli predmet.

Sud u Finskoj u ponedjeljak je nepravomoćno osudio dvojicu menadžera tvrtke Patria zbog podmićivanja u prodaji oklopnih vozila Republici Hrvatskoj 2007. godine.

Izvršni potpredsjednik Patrije Vehicles Heikki Hulkkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen osuđeni su na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno te novčanu kaznu od 297.000 eura, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužbi.

Riječ je o navodnom nuđenju i posredovanju mita u poslu između Patrije, hrvatskog ministarstva obrane i kompanije Đuro Đaković, vrijednom 112 milijuna eura, iz 2007. godine.

U hrvatskim se medijima, ali i u nekim izjavama finskog tužitelja, kao osobe u Hrvatskoj povezane s navodnim primanjem mita u tom poslu spominjalo bivšeg hrvatskog predsjednika Stipu Mesića i Bartola Jerkovića, nekadašnjeg direktora Đure Đakovića, ali oni negiraju te sumnje, a istraga nije donijela nikakve rezultate, navodi u utorak ljubljanski "Dnevnik".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara