Finski tužitelj: Mesić i Gregurić primili po jedan posto mita od Patrie

Foto: Index

FINSKI tužitelj u aferi Patria Jukka Rappe jučer je na predraspravnom ročištu na suđenju za podmićivanje hrvatskih građana izjavio, da su bivši predsjednik Stipe Mesić i bivši premijer  Franjo Gregurić primili po 1% mita kod nabave oklopnjaka finske Patrie, izvještava finska tiskovna agencija STT.

Suđenje trojici menadžera finske tvrtke, koji su optuženi podmićivanja, počet će 4. rujna i i predviđeno mu je trajanje do 13. studenog, a sudbina procesa će zavisiti i od odluke višeg suda, koji razmatra žalbu na oslobađajuću presudu u slovenskom ogranku podmićivanja.

Rappe je izjavio, da će na osnovi dokumenata pokušati dokazati, da su trojica predstavnika Patrie krivi za podmićivanja u razdoblju od 2005. i 2008. godine. U godini 2005. dogovorili su se s austrijskim posrednikom Hansom Wolfgangom Riedlom, da će 5% iznosa iz ugovora među Patriom i Hrvatskom biti namijenjenih za mito. To je tada iznosilo oko 20 milijuna eura.

Ali s obzirom da su kasnije smanjili broj nabavljenih oklopnika, iznos mita je pao na malo više od 3 milijuna eura. Dogovor je bio, da dva posto iznosa primi direktor poduzeća Đuro Đaković Bartol Jerković, a Stipe Mesić i Franjo Gregurić primili bi po jedan posto, rekao je Rappe.

Dodao je, da je to vrlo kompleksan slučaj, jer su neki računi bili krivotvoreni, i ne znaju što je bilo zapravo plaćeno.

Imena Stipe Mesića i Franja Gregurića u slučaju Patria prvi put su spomenuta 2. knjizi nagrađene trilogije "U ime države" slovenskih novinara, koja se bavi trgovinom oružjem na području bivše Jugoslavije u 90-tim godinama. S posrednikom Hansom Wolfgangom Riedlom u 2005. godini razgovarao je i general Vladimir Zagorec.

U slovenskom ogranku podmićivanja Patrie u lipnju 2013. godine  na dvije godine zatvora osuđen je tadašnji slovenski premijer Janez Janša, a na 22 mjeseci zatvora bivši vođa specijalnih jedinica brigadir Anton Krković te direktor poduzeća Rotis Ivan Črnkovič. Viši sud u Ljubljani je potvrdio presudu u travnju 2014. I austrijski posrednik Hans Woflgang Riedl je bio osuđen zbog podmićivanja u slovenskom slučaju Patrie. Sud u Beču ga je u travnju 2013. osudio na tri godine zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara