Fotograf ide u zatvor jer je snimio poruku slovenske premijerke?

Foto: Guliver Images/Getty Images

SLOVENSKOM fotografu koji je teleobjektivom snimio i na internetu objavio sadržaj poruke koju je na svoj mobilni telefon dobila premijerka Alenka Bratušek prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do godine dana.

Toliko predviđa kazneni zakon za slučaj otvaranja tuđih pisama ili telegrama, ali i za neopravdano otkrivanje elektronički posredovanih poruka.

Fotograf Jani Božič snimio je prije godinu dana u parlamentu SMS čestitku koju je nakon svog imenovanja na mobilni telefon dobila Bratušek, te snimku zajedno s imenom pošiljatelja objavio na internetskom portalu.

Zbog toga je jedno vrijeme ostao i bez akreditacije za rad u parlamentu koja mu je kasnije vraćena. Nakon što ga je ispitala policija, sada je tužiteljstvo protiv Božiča pokrenulo i kazneni postupak na sudu, objavili su u srijedu slovenski mediji. Fotoreporter ustraje da je objavom čestitke (premijerki ju je poslao Peter Kraljič koji se u to vrijeme spominjao i kao mogući tehnički mandatar za sastav vlade) djelovao profesionalno, te ustraje na tome da ga je prijavila sama premijerka, što ona niječe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara