Fotograf otkrio nepoznate činjenice i Vatikansku banku povezao sa smrću barunice Rothschild

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

BARUNICA Jeannette de Rothschild pronađena je mrtva 1982. godine, a kao uzrok smrti navele su se ozebline koje je zadobila u šetnji tijekom snježne mećave. Rothschild je nestala još 29. studenog 1980. godine, a njeni ostaci pronađeni su skoro dvije godine kasnije, u siječnju 1982. godine. Nekoliko desetljeća kasnije ipak bi se moglo saznati više detalja o nestanku i ubojstvu barunice.

Fotografa Marca Fassonija Accetija ispitalo je tužiteljstvo u sklopu istrage o otmicama dvije 15-godišnjakinje. Fotograf je u svojim izjavama spomenuo i Rothschild, javlja blitzquotidiano.it.

Kao pripadnik skupine u kojoj su se nalazili laici i svećenici postavljao je uređaje za prisluškivanje u automobile monsinjora kako bi došli do informacija Vijeća za javne poslove Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni cilj nam je bio pratiti dijalog između Svete Stolice i istočnih zemalja te osporiti antikomunističku politiku poljskog pape, koja se temeljila na fondovima Vatikanske banke i Solidarnosti", kazao je fotograf tužiteljstvu.

Tu sada dolazi uloga barunice Rothschild. Acceti kaže kako su planirali iskoristiti neke žene na visokim položajima, a u tom izboru je bila i Rothschild, da optuže predsjednika Vatikanske banke Paula Casimira Marcinkusa za silovanje kako bi ga maknuli s te pozicije. Barunicu su željeli jer je bila bliska monsinjoru Brunu Heimu, delegatu Velike Britanije, koji je bio blizak skupini.  

Još uvijek ostaju neodgovorena neka pitanja. Upitno je da li se barunica družila s Marcinkusem i da li ga prijavila za zlostavljanje te da li je njena smrt posljedica borbe za moć u Vatikanu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara