Fotografija kao dokaz: Vođa proruskih separatista sudjelovao u agresiji na BiH

Fotografija kao dokaz: Vođa proruskih separatista sudjelovao u agresiji na BiH

Foto: Klix.ba

IGOR GIRKIN, poznatiji po imenu Igor Ivanovič Strelkov, vođa separatista u Ukrajini, sudjelovao je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu zajedno s najmanje 700 ruskih dobrovoljaca.

Iako je do sada postojala sumnja da li je Girkin zaista ratovao u našoj zemlji, fotografija do koje je došao portal Klix.ba to potvrđuje.

Prema izvorima tog portala, fotografija je snimljena u Višegradu 1992. godine, a Girkin se tom prilikom fotografirao s još jednim ruskim plaćenikom i Bobanom Inđićem, zapovjednikom Interventne čete iz Višegrada, kojeg višegradski Bošnjaci pamte po mnogim zločinima.

U vrijeme kada se Girkin fotografirao u Višegradu u tom gradu je trajala kampanja užasnih masovnih zločina poput živih lomača i masovnih silovanja, odnosno genocida u kojem je stradalo 3.000 Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni major Armije RBiH Aziz Tafro, autor knjige "Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini" potvrdio je da je Igor Girgkin, prema informacijama s kojima raspolaže, zaista sudjelovao u agresiji na BiH.

"Mali čudak"

Naime, Tafro je u pisanju knjige koristio dokumente koje je dobio iz Moskve od raznih političkih partija i Ministarstva pravde Ruske Federacije te dokumentaciju Haškog tribunala.

"Igor Girkin Strelkov, poznati međunarodni terorist, je u listopadu odnosno studenom 1992. godine došao s Kozacima u Višegrad, gdje je ratovao kao pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona. U to vrijeme u Višegradu su postojale dvije jedinice: Drugi ruski dobrovoljački odred i Prvi kozački polueskadron. Nakon gubitaka i atentata Kozaka na njihovog zapovjednika, Aleksandra Zagrabova, te jedinice se spajaju i Drugi objedinjeni ruski dobrovoljački odred. Dobili su prekomandu i ratovali na području Prače. Nakon pogibije njihovog zapovjednika, oni ratuju na području Sarajevu ", izjavio je Tafro.

Kako je ranije objavio OBN, Girkin je 1998. godine u najpoznatijem ruskom časopisu ekstremne desnice objavio svjedočenje u ratu u BiH, te opisao u svoje sudjelovanje u borbama u BiH krajem siječnja 1993. godine.

Girkin je rođen 17. prosinca 1970. godine, a djetinjstvo je proveo u siromašnom predgrađu Moskve sa svojom majkom. Bio je pukovnik u ruskoj vojsci, a prijatelji su ga opisivali kao osobu koja je s izuzetnim ponosom nosila vojničku uniformu, piše Klix. Neki koji su ga poznavali kao dijete, sjećali su ga se kao "malog čudaka", koji se nije baš najbolje snalazio u komunikaciji sa svojim vršnjacima, što je bio rezultat rasta u disfunkcionalnoj obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara