Francuska: Nitko ne govori o poništavanju duga Grčkoj

Francuska: Nitko ne govori o poništavanju duga Grčkoj

Foto: Michel Sapin/Hina

FRANCUSKI ministar financija Michel Sapin u srijedu je rekao da Francuska želi olakšati pregovore između novog ljevičarskog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i ostatka eurozone te da se sa svojim grčkim kolegom u ponedjeljak sastaje u Parizu.

Francuska socijalistička vlada "dobro je pozicionirana da bude veza između Europe kojoj pripadamo, Europe proračunske ozbiljnosti koja želi da se obveze ispunjavaju, i juga Europe, posebice Grčke koja danas pati i mora naći drugačiji put od onog kojim je išla kako bi se vratio gospodarski rast i oživjela nada", kazao je Sapin.

Cipras, koji se protivi odredbama paketa pomoći međunarodnih kreditora Grčkoj, obustavio je privatizacijske planove dogovorene programom pomoći, zbog čega u srijedu tržišta bilježe gubitke treći dan za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sapin smatra da je u interesu nove grčke vlade da sa "svim europskim vladama pronađe pravi način kako ispuniti predstojeće rokove i gledati ravno u budućnost na način koji uključuje i nove dogovore o novim programima".

"No nitko ne govori o poništavanju duga", dodao je.

Pariz ponavlja da je otvoren za razgovore o tome kako Grčkoj teret duga učiniti održivijim. Cipras bi se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom trebao sastati prije summita EU-a 12. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara