Francuska banka kršila embargo pa zaradila kaznu od gotovo 9 milijardi dolara

Francuska banka kršila embargo pa zaradila kaznu od gotovo 9 milijardi dolara

Foto: Guliver Image / Getty Images

FRANCUSKA banka BNP Paribas priznala je u ponedjeljak da je prekršila američki embargo uveden Kubi, Iranu i Sudanu i pristala platiti rekordnu globu od 8,9 milijarda dolara (6,6 milijarda eura).

Nakon višemjesečnih teških pregovora francuskoj banci je određena dosad najveća globa izrečena nekoj stranoj banci u Sjedinjenim Državama.

"BNP se dobro namučio da prikrije zabranjene transakcije, zamete njihove tragove i prevari američke vlasti", istaknuo je američki ministar pravosuđa Eric Holder u priopćenju. "Time je teško prekršen američki zakon".

Sama globa iznosi 8,83 milijarde, što se s troškovima (143 milijuna dolara) penje na 8,9 milijarda dolara.

Glavni direktor banke Jean-Laurent Bonnafe izrazio je u priopćenju "žaljenje zbog prošlih pogrješaka" i ustvrdio da kazna neće imati "nikakva utjecaja na njezinu operativnu i poslovnu sposobnost" da odgovori na potrebe "gotovo svih" svojih klijenata.

Banku napustilo pet visokih dužnosnika

Francuska regulatorna agencija ocijenila je u ponedjeljak navečer da je BNP Paribas kadar "apsorbirati sve buduće posljedice" tih teških sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim plaćanja globe, banka je morala pristati i na 'sječu glava'. Iz nje je otišlo pet visokih dužnosnika, među kojima i glavni direktor Georges Chodron de Courcel i još osam bankara povezanih sa spornim operacijama.

Disciplinske kazne koje idu od smanjenja plaće do otpuštanja, izrečene su ukupno 45 bankara, među kojima je 27 već otišlo iz ustanove.

Istragom američkih vlasti obuhvaćene su transakcije vrijedne više od 190 milijarda dolara koje su se obavljale od 2002. do 2012.

Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je da se ovom nagodbom, kojom je spriječen kazneni postupak, "zaštitila budućnost banke koja može nastaviti s financiranjem gospodarske aktivnosti u zadovoljavajućim uvjetima".

U nedjelju je francuski ministar gospodarstva Arnaud Montebourg opet upozorio da ovaj slučaj može loše utjecati na pregovore EU-a i SAD-a o ugovoru o slobodnoj trgovini koji upravo traju.

"Što se tiče prekoatlantskog ugovora, pregovori će se zaoštriti", upozorio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara