Francuska minutom šutnje odala počast žrtvama napada

Francuska minutom šutnje odala počast žrtvama napada

Foto: Guliver Image / Getty Images

FRANCUZI su održali u četvrtak u podne minutu šutnje, koju je prekidao tek zvuk zvona u crkvama, u počast dvanaest novinara, zaposlenika i policajaca ubijenih u napadu u srijedu u Parizu na tjednik Charlie Hebdo.

Javni promet u Parizu prekinut je tijekom te minute šutnje, održane i u školama. U brojnim tvrtkama zaposleni su prestali raditi. Četvrtak je proglašen danom nacionalne žalosti, uredbom Predsjednika Republike Francoisa Hollandea.

Muslimanski predstavnici u Francuskoj pozivaju imame na osudu nasilja

Predstavnici muslimanske zajednice u Francuskoj pozvali su "imame u svim džamijama" u zemlji da "najodlučnije osude nasilje i terorizam" u molitvama u petak, kao odgovor na napad na časopis Charlie Hebdo.

Francusko vijeće islamskih svetišta, reprezentativna instanca muslimanske zajednice, također je pozvalo vjernike da u četvrtak u podne odaju minutu šutnje predviđenu u Francuskoj u počast dvanaest žrtava ubojstva, u okviru državnog dana žalosti koji je odredio francuski predsjednik Francois Hollande.

Pozvani su također da sudjeluju u velikom nacionalnom okupljanju predviđenom za nedjelju u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamska svetišta bila su meta napada u tri francuska grada od srijede navečer u kojima nije bilo žrtava, rečeno je iz sudskih izvora u četvrtak, dan nakon napada na satirički dnevnik Charlie Hebdo.

U Le Mansu su bačene tri eksplozivne naprave (koje služe za vježbanje) i najmanje jedan metak ispaljen je na džamiju u popularnoj četvrti neposredno iza ponoći.

U Port-La-Nouvelle, na jugu, dva pucnja ispaljena su u smjeru dvorane za muslimansku molitvu tijekom večeri, otprilike sat vremena nakon završetka molitve, rekao je tužitelj u Narbonnei, David Charmatz.

U četvrtak rano ujutro eksplozija se čula ispred restorana blizu džamije u Villefrance-sur-Saone. "To je sigurno vezano s dramatičnim stanjem" koji je stvorio napad na Charlie Hebdo, ocijenio je gradonačelnik Bernard Perrut, pozivajući na "zajedništvo, jedinstvo i uvažavanje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara