Francuski ministar podsjetio na Hitlera: Neke su civilizacije ipak superiorne

Foto: AFP

FRANCUSKI ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant, inače pripadnik konzervativne desnice, prošlog je vikenda izazvao brojne političke kontroverze svojom izjavom kako su neke civilizacije ipak superiornije u odnosu na druge.

Govoreći pred grupom desno orijentiranih francuskih studenata, ministar je kako "suprotno relativističkoj ideologiji koju promovira ljevica, za njega sve civilizacije nemaju jednaku vrijednost".

"One koje brane slobodu, jednakost i bratstvo (što je francuski nacionalni moto) čine nam se superiornijima nego one koje prihvaćaju tiraniju, submisiju žena, društvenu i etničku mržnju", kazao je u svom govoru, prenosi Telegraph.

Predvodeći negodovanja koja su uslijedila s pozicije ljevice, socijalistkinja Segolene Royal ministrove je komentare okarakterizirala kao "opskurne i opasne". Pokret mladih socijalista govor je proglasio ksenofobičnim, imajući u vidu ocijenivši ga kao znak "kulturalnog rasizma". Bilo je i onih koji tvrde kako je Gueant samo navlačio birače Nacionalnog fronta ususret izborima.

Naime, Gueant je već duže vrijeme suočen s kritikama zbog svog radikalnog konzervativizma, te rigorozne politike prema reduciranju broja imigranata, muslimanske molitve u javnosti i nošenju burki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara