Freedom House: Hrvatskoj najbolja ocjena za demokratski razvoj na području Balkana

Freedom House: Hrvatskoj najbolja ocjena za demokratski razvoj na području Balkana

Foto: Freedom House

NEOVISNA američka udruga Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, provela je komparativno istraživanje o demokratskom razvoju 29 zemalja srednje Europe i Euroazije za 2012. godinu, koje je pokazalo kako je Hrvatska "najdemokratičnija" zemlja na području Balkana.

Prema izvješću "Nacije u tranziciji 2012" Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 3.61, što predstavlja pomak u odnosu na prošlu godinu, kada je dobila ocjenu 3.64. Inače, Freedom House države ocjenjuje na ljestvici od 1 (najbolje) do 7 (najgore) i to na temelju pokazatelja iz sedam društvenih područja, a to su: izborni proces, neovisnost medija, demokratsko upravljanje na nacionalnoj razini, civilno društvo, pravosuđe i korupcija te upravljanje na lokalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska, zajedno s većinom drugih balkanskih zemalja, spada u grupu polu-konsolidiranih demokracija. Ipak, u odnosu na ostale balkanske zemlje, Hrvatska je zabilježila najbolju ocjenu. Srbija je na drugom mjestu s ocjenom 3.64, slijede Crna Gora (3.82) i Makedonija (3.89), a u istoj grupi našle su se i Bugarska i Rumunjska. BiH još se uvijek ubraja među "hibridne režime" s ocjenom 4.36.

Na samom dnu ljestvice nalaze se režimi Kirgistana, Tadžikistana, Rusije, Kazahstana, Azerbejdžana, Bjelorusije, Turkmenistana i Uzbekistana.

"Pozitivna odluka EU-a o članstvu Hrvatske donesena u lipnju označila je napredak u demokratskoj tranziciji Hrvatske. Zabrinutost i dalje ostaje glede pitanja povezanih s pravosuđem i korupcijom, ali je Hrvatska pokazala političku volju da nastavi putem pridruživanja EU-u, predviđenom za 2013. godinu", tvrdi Petar Dorić, novinar i analitičar Freedom Housea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara