GONG: Promijenite Zakon o sukobu interesa, Bardić i Mamić moraju imati javni ugovor s Vladom!

Foto: Index

IZVRŠNI direktor GONG-a Zelić upozorava da po sadašnjem Zakonu o sukobu interesa osobe koje obavljaju PR ili neke savjetničke funkcije, kao što su Zinka Bardić i Ankica Mamić, nisu obuhvaćene tim zakonom te da bi se to pod hitno trebalo promijeniti.

Podsjetimo, direktorica PR tvrtke Madison Zinka Bardić uz posao direktorice besplatno savjetuje i Zorana Milanovića, dok je osobna glasnogovornica Radimira Čačića vlasnica PR tvrtke IM&C Ankica Mamić koja surađuje i s Agrokorom. 

Javnost ima pravo sumnjati kada je netko u sukobu interesa

"Po našem mišljenju te važne funkcije trebale bi spadati pod te odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa i držati se svih propisa i normi kojih se moraju držati i dužnosnici", kazao je Zelić iz GONG-a te dodao kako oni žele upozoriti da se treba izbjegavati situacije sukoba interesa, jer se u tim slučajevima javlja sumnja na moguće pogodovanje privatnim tvrtkama, "iako njega ni ne mora biti".

Zelić smatra kako javnost ima pravo sumnjati da će netko nekome pogodovati kada je u sukobu interesa i dodaje da je pozitivno što je pokrenuta ova priču sa Zinkom Bardić i Ankicom Mamić. "U tim situacijama vi trebate reći da ste u sukobu interesa kako bi onda javnost mogla pratiti da li je iz tog sukoba interesa došlo do pogodovanja ili je došlo do toga da ste možda namjestili nekakav posao tvrtki za koju radite", kaže Zelić.

Savjetnici se trebaju izuzeti iz odlučivanja o tvrtkama za koje rade

"Kao što prikažete donatore svoje stranke tako ćete objaviti i mogući sukob interesa. Ako imam neku tvrtku koja radi za nekakva poduzeća, a u isto vrijeme savjetujem ministra ili potpredsjednika Vlade, tada trebam reći javno za koje tvrtke radim", kazao nam je Zelić. Dodaje da se savjetnik u trenucima kada Vlada donosi odluku koja ima veze s tom tvrtkom mora izuzeti iz odlučivanja kako ne bi utjecali na odluku. "Jer se ipak sa savjetničkih funkcija može utjecati na donošenje odluka, iako ih oni sami ne donose", kaže Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi značilo da ako Vlada donosi neku odluku o Agrokoru tada se Ankica Mamić, o kojoj se piše da savjetuje i Agrokor i potpredsjednika Vlade Radimira Čačić, treba izuzeti. Jer postoji veza između gospođe Mamić i Agrokora", objasnio je Zelić.

"Moraju imati ugovor o radu"

Drugo što je Zeliću sporno u slučajevima Bardić i Mamić je što osobe koje su PR ili su savjetnici premijera i potpredsjednika Vlade nemaju nikakav ugovor. "Moraju imati nekakav ugovor o radu, odnosno prava i obveze, jer savjetuju dužnosnike. To su intelektualni poslovi koji se transparentno moraju plaćati", smatra Zelić.

Kao treći problem smatra i činjenicu što takvi savjetnici rade oba posla, i onaj za privatne tvrtke, kao i one za dužnosnike. "Kada se dođe na neku savjetničku funkciju, trebala bi se zamrznuti pozicija u staroj tvrtki", rekao je Zelić te objasnio da bi to bila slična situacija onoj kada dužnosnici odlaze na svoju dužnost pa vlasništvo u tvrtkama prebacuju na odvjetničke urede. Zaključuje da bi ugovori koje ti savjetnici potpisuju morali biti javni.

Nemamo saborsko Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa

Zelić ističe kako je problem u ovom slučaju i činjenica da još uvijek praktički ne postoji saborsko Povjerenstvo za sukob interesa pa nitko o savjetnicima Zorana Milanovića i Radimira Čačića i njihovom mogućem sukobu interesa ni ne može odlučivati.

Petrović: Rad u vlasti mora se rasteretiti privatnog interesa

"Temeljno načelo da bi netko bio u sukobu interesa jest da ne može neopterećeno donositi odluke, odnosno da se dva različita interesa ne preklapaju. Znači ako je netko angažiran istodobno u nekom tijelu javne uprave i u privatnoj tvrtki vrlo lako može doći u sukob interesa, no to samo po sebi ne znači korupciju. To prvenstveno znači da je objektivnost te osobe narušena, posebno kad je riječ o angažmanu u tijelu javne vlasti. Jer, uvijek je otvorena mogućnost da se i nekakva privatna tvrtka sa kojom je ta osoba povezana pojavi u nekakvom odnosu sa tijelom javne vlasti.", komentirao je za Index Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska.

"U idealnoj situaciji svatko tko je angažiran na bilo koji način bilo profesionalno bilo volonterski u nekom tijelu javne vlasti trebao bi se baviti isključivo angažmanom u tom tijelu. Bi li to bilo na način da se prekine suradnja s privatnom tvrtkom ili tako da se, ukoliko je riječ o vlasništvu, prenesu ti udjeli nebitno je, bitno je samo da se rad bilo koga u bilo kojem tijelu javne vlasti što je moguće više rastereti privatnog interesa", zaključio je Petrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara