GONG dodijelio nagradu za građanski aktivizam i razvoj demokracije organizatorima prošlogodišnjeg Split Pridea

GONG dodijelio nagradu za građanski aktivizam i razvoj demokracije organizatorima prošlogodišnjeg Split Pridea

Foto: Vojko Bašić/Cropix

OVOGODIŠNJA nagrada GONG-a za građanski aktivizam i razvoj demokracije dodijeljena je organizacijama Domine, Iskorak i Kontra za organiziranje Split Pridea 2011. Ova se nagrada dodjeljuje kao poticaj razvoju demokratskih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nismo navikli živjeti u multikulturalnom društvu i društvu u kojem postoje različite skupine sa različitim vrijednostima. Stoga je najvažniji argument za dodjelu ove nagrade hrabrost i ustrajnost u obrani manjinskih prava", istaknuo je Nenad Zakošek, član Vijeća GONG-a i dekan Fakulteta političkih znanosti, sa željama laureatima nagrade da ona bude poticaj za organizaciju Povorke ponosa i sljedeće godine.

Sanja Juras, koordinatorica udruge Kontra, podsjetila je na prošlogodišnji Split Pride kojeg je obilježilo nasilje: "Država nam nije osigurala pravo na javno okupljanje, no međutim ove godine ipak je to ostvareno. Međutim osigurati javno okupljanje nije dovoljno. Država mora aktivno raditi na zaštiti svih ljudskih prava svojih građana i građanki, a to naravno uključuje i LGBTiQ osobe. Tražimo izmjene obiteljskog zakona i izmjene definicije braka i izvanbračne zajednice kako bi istospolne obitelji uživale apsolutno jednaka prava koje uživaju i raznospolne obitelji u Hrvatskoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara