Geert Wilders opet osumnjičen za govor mržnje

Geert Wilders opet osumnjičen za govor mržnje

Foto: Hina

AUSTRIJA istražuje nizozemskog političara Geerta Wildersa, oštrog kritičara islama, pod sumnjom za poticanje na mržnju tijekom događaja u Beču gdje je stigao na poziv austrijskog krajnje desnog političara Heinza-Christiana Strachea.

Wilders, čija stranka u Nizozemskoj godinama uživa veliku popularnost i potporu birača, pod još jednom je istragom za navodnu diskriminaciju i poticanje mržnje protiv Marokanaca na prošlogodišnjem skupu u Den Haagu, a 2007. je također bio pod istragom zbog govora mržnje, no oslobođen je optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Beču je u ožujku sudjelovao na sastanku Stracheove Slobodarske stranke, koja je u nedavnoj anketi javnog mišljenja dobila potporu 30 posto ispitanika, ispred dviju vladajućih centrističkih koalicijskih stranaka, i kazao da je Zapad "u ratu" s islamom te da mu se stalno prijeti smrću zbog čega je non-stop pod policijskom zaštitom.

Stracheova i Wildersova stranka su prošli mjesec s ostalim krajnje desnim europskim strankama oformile svoj blok u Europskom parlamentu.

U anketama javnog mnijenja u Nizozemskoj, Wildersova se stranka trenutno nalazi na drugom mjestu, a popularnost joj raste na valu protuimigrantskog raspoloženja u Nizozemskoj, nekada primjeru multikulturalizma i tolerancije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara