"Genijalan" prijedlog HNB-a: Postanite podstanari u stanu koji otplaćujete godinama, pa ga, kad možete, kupite

"Genijalan" prijedlog HNB-a: Postanite podstanari u stanu koji otplaćujete godinama, pa ga, kad možete,  kupite

Foto: Hina

HRVATSKA narodna banka (HNB) jučer je objavila pet mogućih rješenja za problem kredita u švicarskim francima, među kojima bi jedan posebno mogao "oduševiti" očajne dužnike, koji su nakon više godina uredne otplate kredita, sada u situaciji da su dužni više nego kada su kredit podigli.

Jedan od prijedloga HNB-a je i da dužnici postanu podstanari u stanu kojeg su godinama otplaćivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U današnjoj situaciji u interesu je banaka riješiti taj problem, budući da su cijene nekretnina niske, tržišta nelikvidna, a šansa naplate od klijenta nakon prodaje nekretnine vrlo je mala. Zato je bankama u većini slučajeva sporazumno rješenje koje stanare ostavlja u nekretnini bolje od deložacije", navodi HNB.

HNB predlaže da dužnici stanove, na primjer, prenesu na banku, i potpišu dugoročan ugovor o najmu, sa pravom prvokupa, pa kad dužnici ponovno "stanu na noge" opet mogu, valjda, podići kredit da kupe istu nekretninu.

"Takva bi rješenja bila preugovaranje kredita polazeći od današnje vrijednosti nekretnine i kreditne sposobnosti dužnika, a u krajnjem slučaju prijenos nekretnine na banku s dugoročnim ugovorom o zakupu i pravom prvokupa nekretnine. Tijekom trajanja zakupa klijent bi imao mnogo niže troškove nego što ima danas, a zbog posebnih bi poreznih bonifikacija bio u prednosti pri ponovnoj kupnji iste nekretnine" , predlažu u HNB-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara