Genocid nije dokazan: Četvorica koljača iz Srebrenice dobila 142 godine zatvora, majke žrtava ogorčene

Genocid nije dokazan: Četvorica koljača iz Srebrenice dobila 142 godine zatvora, majke žrtava ogorčene

Ilustracija: AFP

SUD BIH osudio je Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Kojić je dobio 42, Kos i Goronja 40, a Golijan 19 godina zatvora, piše BIRN. "Oni su, kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske RS 16. srpnja strijeljali grupu od 800 muškaraca na Branjevu, u općini Zvornik", piše u prvostupanjskoj presudi.

Nisu prihvatili pravnu kvalifikaciju genocida

Sudsko vijeće nije prihvatilo pravnu kvalifikaciju genocida, koju je tražilo Tužiteljstvo BiH. Ocijenili su da optužba nije uspjela dokazati genocidnu namjeru optuženika. "Vijeće je na temelju provedenih dokaza zaključilo da su počinili zločin protiv čovječnosti. Oni nisu mogli biti proglašeni krivima ni za pomaganje u genocidu", kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović. Golijan je dobio manju kaznu zato što je u rat otišao kao maloljetnik, dok u vrijeme počinjenja djela nije imao 21 godinu.

Kosu su u obzir uzeli činjenicu da je u svojem svjedočenju otkrio do sada nepoznate činjenice te se pokajao. "Međutim, on je predvodio grupu koja je strijeljala pa se osuđuje na 40 godina dugotrajnog zatvora", kazala je Smajlović. Kojić se čak i hvalio brojem ubijenih na Brnjevu. Goronji su smanjili kaznu zato što je u jednom trenutku napustio mjesto strijeljanja.

U pauzi ubojstava jeli i pili pivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optuženi su likvidacije vršili hladnokrvno, a u tijeku pogubljenja su radili pauze za hranjenje i pijenje piva na livadi punoj leševa, dok su drugi muškarci čekali da budu strijeljani", kazala je Smajlović. "Čini se gotovo nemoguće zamisliti prizor kada se muškarci izvode iz autobusa na livadu gdje se već nalaze tijela ubijenih", rekla je Smajlović.

Predsjednica udruge "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić rekla je za agenciju Anadolija da su preživjeli Srebreničani ogorčeni zbog odluke Suda BiH da se četvorku oslobodi krivnje za genocid.

"Strašno sam ljuta"

"Ja sam strašno ljuta na ovu presudu Suda BiH, pa da su im dali kaznu i od 300 godina. Oni su izbrisali točku genocida i to za mene nije prihvatljivo. Dužina kazne nije bitna jer se piše samo povijest", rekla je Subašić.

"Zar nije genocid ubijati djecu, starce, žene, silovati žene. Iskapamo djecu sa jednom kosti, sa dvije kosti, djecu bez glave. I sad nema točke optužnice za genocid", naglasila je predstavnica preživjelih Srebreničana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara