Geoinženjeringom do popravljanja ili konačnog uništenja klime

Foto: AFP

MALA SKUPINA vodećih klimatologa koje financiraju svjetski milijarderi, a jedan od njih je i Bill Gates, lobiraju vlade i međunarodna tijela da podupru eksperimente koji bi izmanipulirali globalnu klimu sa ciljem izbjegavanja katastrofalnih klimatskih promjena, prenosi Guardian.

Ova skupina znanstvenika zalaže se za metode geoinženjeringa poput sprejanja milijuna tona reflektirajućih čestica sumporovog dioksida na 48 kilometara iznad Zemlje.

Odlična ili katastrofalna ideja?

Znanstvenici smatraju da je Zemlji nužan "plan B" za klimatske promjene s obzirom na to da se UN i političari ne uspijevaju dogovoriti oko nužnih rezova stakleničkih plinova. Ujedno smatraju da bi zbog toga SAD i ostale zemlje trebale financirati velike programe međunarodnih istraživanja.

Tehnike solarnog geoinženjeringa su kontroverzne teme među znanstvenicima. Dio njih vjeruje da su brz i relativno jeftin način usporavanja globalnog zatopljenja, dok se drugi boje da bi u slučaju provođenja tih tehnika u djelo u gornjoj atmosferi Zemlje, došlo do poremećaja  koji bi zauvijek promijenili obrasce kretanja kiša što bi dovelo do dugoročnih promjena klime na Zemlji.

Zemlje u razvoju strahuju da bi tehnike geoinženjeringa razvijene zemlje mogle upotrijebiti protiv njih poput oružja. Godine 2010. UN-ova konvencija o biološkoj raznolikosti proglasila je moratorij na sve pokuse u moru i svemiru, osim manjih istraživačkih studija.

Etika naspram zarade

Jane Long, direktorica u Američkom državnom laboratoriju Lawrence Livermore izjavila je kako će nam biti potrebna zaštita "od različitih interesnih skupina te osigurati da se izbori ne donose na temelju interes strana koji u klimatskim promjenama vide priliku za zaradu, pogotovo instrumentalizirajući autorska i patentna prava".

Doug Parr, glavni znanstvenik u Greenpeaceu kazao je za Guardian kako su "ulozi vrlo visoki, a znanstvenici nisu najpouzdaniji ljudi za donošenje odluka o društvenim, etičkim ili političkim problemima vezanima uz geoinženjering".

U geoinženjering, osim Bill Gatesa, spremni su uložiti Sir Richard Branson, N. Murray Edwards, te Niklas Zennström jedan od osnivača Skypa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara