George Soros se kladio na krah Wall Streeta

Foto: Guliver Images/Getty Images

GEORGE SOROS legendarni burzovni špekulant očekuje pad tržišta dionica, sudeći po najnovijem izvješću o njegovim ulagačkim pozicijama.

Naime, njegova kompanija za 605% povećala je "short" pozicije, kroz kupnju "put opcija" na S&P 500 indeks koji se sastoji od 500 kompanija koje kotiraju na burzi u New Yorku, javlja Business Insider.

Kladio se u krah Wall Streeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soroseva tvrtka kupila je do kraja lipnja 11,3 milijuna put opcija, dok ih je u prvom tromjesečju kupila samo 1,6 milijuna. Na taj je način Soros u pad tržišta uložio čak 2,2 milijarde dolara.

Laički rečeno, Soros se zapravo kladio u krah Wall Streeta. Naime, za tzv. "short sellingom" dionica investitor poseže kada vjeruje da će cijena dionica drastično pasti. Investitor u tom slučaju zapravo "posuđuje" dionice, odmah ih prodaje po cijeni koju trenutno drže, ali na naplatu mu dolaze tek s određenim vremenskim odmakom i to po cijeni na dan naplate. Soros se, dakle, kladio da će vrijednost dionica u koje je uložio svoj novac drastično pasti do trenutka kada ih bude morao platiti.

Ovaj njegov potez zabrinuo je mnoge investitore, no dio investicijske javnosti smatra da se ne radi o očekivanju pada tržišta, već da Soroseva kompanija samo želi zaštititi dio portfelja.

Soros je sličnom okladom skoro upropastio britansku središnju banku

George Soros svjetskoj javnosti je postao poznat prije više od dvadeset godina, kada je njegov Soros Fund Management, 16. rujna 1992. uložio oko 10 milijardi, kladeći se da će Bank of England morati devalvirati britansku funtu.

Tim potezom je u samo jednom danu zaradio oko milijardu britanskih funti, drastično umanjujući vrijednost britanske nacionalne valute. I tada se radilo upravo o slučaju "short sellinga", a tržište se, s obzirom na ogromnu količinu novca koju je Soros uložio u ovu "okladu", ponijelo upravo onako kako je kontroverzni američki špekulant priželjkivao: engleska središnja banka u manje od 24 sata izgubila je milijardu dolara koju su završili u Sorosevom džepu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara