Glas Koncila: Zašto se ministri ponašaju kao da su u oporbi i nepripremljene nas tjeraju u Eu?

Foto: Vlado Kos (Cropix) 

"PROSJEČNOM promatraču hrvatske stvarnosti nikako ne može biti razumljivo takvo neodgovorno, nečasno i antinarodno postupanje političara", zaključak je Ivana Miklenića glavnog urednika Glasa Koncila neslužbenog glasila Kaptola u svom posljednjem uredničkom komentaru. Naime, Miklenić kaže da u očekivanom raspletu kad Hrvatskoj nitko više iz međunarodne zajednice ne dovodi u pitanje pristupanje Europskoj uniji 1. srpnja ove godine, ostaje neizbježno pitanje - je li i koliko na pristup spremna Hrvatska? 
 
Nepripremljena Hrvatska
 
Miklenić tako naglašava kako je potpuno jasno koliko će Hrvatska izvući iz pristupnih fondova no s druge strane  prešućuje se koliko će Hrvatska morati uplaćivati za to članstvo. 
 
"Za korištenje pristupnih fondova traže se projekti i iznimne vještine, za obvezu uplaćivanja nema nikakvih zapreka niti ikakvih olakšica od potpunog, stopostotnog izvršenja", tvrdi Miklenić dodajući da prema iskustvu teških gospodarskih stanja u pojedinim starim i novim članicama EU-a pokazuje se da EU nema čarobne formule ni čarobnog štapića ako odgovorni u svojim zemljama ne učine ono što je nužno za opće dobro tih zemalja. Za Miklenića tako je posebno skandalozna izjava ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da se "ne može ništa napraviti bez cijelog sustava koji se mora promijeniti". 
 
Ministri se ponašaju kao da su u oporbi
 
"Ministar se ponaša kao da je u opoziciji, kao da mijenjanje sustava nije njegov posao i posao Vlade u kojoj sjedi!", naglašava Miklenić zaključivši da  odgovornost za takvu nepripremljenost Hrvatske snose isključivo političari. Miklenić se pita zašto političari na vlasti nisu željeli ustrojiti primjereni sustav, odnosno je li im bio važniji neki drugi interes od dobra ove zemlje i ovih ljudi "koji sve manje mogu živjeti od svoga rada?". 
 
Miklenić tako podsjeća na ranije izjave da može doći do drastičnog pogoršanja na domaćem tržištu nakon ulaska u EU te da je krajnje vrijeme da Hrvatska odredi koji je naš interes. 
 
"Hrvatski političari ne znaju ili ne žele definirati 'koji je naš interes', ali žele fotelje i sve povlastice koje s njima dolaze", tvrdi Miklenić. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara