Glavni ravnatelj najavio kolaps javnog RTV servisa u BiH pa podnio ostavku

Glavni ravnatelj najavio kolaps javnog RTV servisa u BiH pa podnio ostavku

Screenshot: Sens Servis/YouTube

GLAVNI ravnatelj Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Muhamed Bakarević u utorak je iznenada podnio ostavku, a upravni odbor te medijske kuće za privremenog je ravnatelja imenovao novinara Belmina Karamehmedovića, koji je do sada obnašao dužnost pomoćnika glavnog ravnatelja zaduženog za program.

U kratkom priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama BHRT-a navodi se samo kako je Bakarević, koji je na dužnosti glavnog ravnatelja bio od 2011. godine, ostavku podnio zbog zdravstvenih razloga.

Iznenadna ostavka uslijedila je nepunih sat vremena nakon što je Bakarević na konferenciji za novinstvo upozorio da toj kući, kao i cjelokupnom javnom RTV servisu u BiH, prijeti kolaps zbog nagomilanih dugova i neriješenog načina financiranja njihova rada.

Javni RTV servis u BiH, čije su sastavnice, uz BHRT, i RTV Federacije BiH te RTV Republike Srpske (RTRS), financira se od pretplate koja se do sada prikupljala posredstvom telekom operatera.

Pad pretplate

Zbog naglog smanjenja broja fiksnih telefonskih priključaka kod tri telekom operatera, suočenih s oštrom konkurencijom kabelskih operatera koji nude besplatnu fiksnu telefoniju, došlo je i do pada u prikupljanju pretplate, a Bakarević je objavio podatak kako je zbog toga samo u prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno oko 600 tisuća konvertibilnih maraka (300 tisuća eura) manje nego u istom razdoblju 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Do sada smo različitim uštedama od 6,2 milijuna KM (3,1 milijun eura) uspijevali kompenzirati gubitak, no više nemamo prostora za umanjenje troškova", kazao je Bakarević.

Uz trenutačno stanje prijeti opasnost da se 950 zaposlenih na BHRT-u, od kojih je 220 novinara, nađe na ulici, upozorio je bivši glavni ravnatelj.

Poziv na bojkot

Uprava BHRT-a već mjesecima pokušava "progurati" prijedlog da se pretplata ubuduće naplaćuje uz račune za električnu energiju, no za to do sada nije bilo potrebne suglasnosti političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u parlamentu BiH i koje bi morale osigurati izmjene postojećeg zakona.Predloženim izmjenama zakona do sada su se otvoreno protivile neke stranke iz Republike Srpske i to prije svega zbog činjenice da je vlada pod kontrolom Milorada Dodika preuzela puni nadzor nad RTRS.

Protivnik izmjena zakona je i HDZ BiH, koji je otvoreno pozvao svoje pristalice da ne plaćaju pretplatu, uz ocjenu kako program BHRT-a ne ispunjava potrebe Hrvata u BiH.

Umjesto stabiliziranja sadašnjeg javnog RTV servisa, HDZ BiH zagovara uspostavu posebnog televizijskog programa koji bi se emitirao na hrvatskom jeziku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara