Glavni tajnik NATO-a upozorava na džihadiste koji se vraćaju na Kosovo

Glavni tajnik NATO-a upozorava na džihadiste koji se vraćaju na Kosovo

Foto: FAH

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u Prištini upozorio kosovske vlasti na moguću opasnost od povratka džihadista koji su se borili u Siriji i u Iraku.

"Povratak boraca je prijetnja za sve nas, za zemlje u regiji, ali i za sve zemlje u Europi", rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji.

"Moramo surađivati u borbi s terorizmom", dodao je.

Stoltenberg je nešto ranije posjetio NATO-ove mirovne snage (KFOR) na Kosovu, gdje su Albanci u većini. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije.

U kolovozu i u rujnu 2014. kosovska policija je uhitila 55 osoba pod sumnjom da su se pridružili džihadistima u Siriji, da su promicali radikalni islam i vrbovali dragovoljce za džihad u Siriji i u Iraku.

Oko 150 kosovskih Albanaca bori se na strani džihadista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golema većina od oko 1,78 milijuna stanovnika Kosova su umjereni muslimani.

Po procjeni sigurnosnih služba, oko 150 kosovskih Albanaca bori se u Siriji na strani džihadista. Šestnaestorica su ondje izgubila život.

Glavni tajnik NATO-a je izrazio zadovoljstvo zbog odlučnosti kosovskih vlasti u vezi s tim pitanjem i skorog donošenja zakona po kojemu će se vrbovatelji i oni koji odlaze boriti se u inozemstvo biti kaženjeni zatvorom.

Kosovski parlament trenutačno raspravlja o izmjenama kaznenog zakona po kojima bi se kosovske državljane koji se bore u inozemstvu kažnjavalo strogim zatvorom.

U balkanskim zemljama raste broj dragovoljaca koji odlaze u borbu na Bliski istok, čemu na ruku ide opća gospodarska kriza zbog koje je to područje plodno tlo za vrbovanje muslimana u džihad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara