Glavni zaključak konferencije o klimi u Varšavi: Treba raditi na smanjenju ispuštanja štetnih plinova!

Glavni zaključak konferencije o klimi u Varšavi: Treba raditi na smanjenju ispuštanja štetnih plinova!

Foto: Gulliver image/Getty images

OKO 195 zemalja sudionica konferencije o klimi donijelo je u subotu navečer po njezinu završetku sljedeće odluke: Od prvog tromjesečja 2015. radit će na smanjenju ispuštanja štetnih plinova koji uzrokuju porast prosječne temperature, poplave, porast razine mora i sušu, prenose svjetske novinske agencije.

Tijekom dvotjedne konferencije bogate i siromašne zemlje nisu se mogle dogovoriti o udjelu koji pojedina zemlja treba imati u nastojanjima da se smanje globalno zatopljenje i ispuštanje štetnih plinova u atmosferu, što ima za posljedicu stvaranje učinka staklenika ni o financiranju tog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogate zemlje pokušale su uvesti ograničenje za emitiranje ugljikova dioksida svim zemljama a siromašnije su smatrale da bogate moraju preuzeti veći teret pri tome, pa i financijski, budući da su one odgovorne za onečišćenje.

Na konferenciji u Varšavi predloženo je osnivanje "Varšavskog mehanizma" koji bi zemljama u razvoju pomogao da se bore s gubitcima i sa štetom uzrokovanima klimatskim promjenama - velikim žegama, poplavama i sušom.

Novi dogovor trebao bi se potpisati 2015. na konferenciji u Parizu i stupiti na snagu 2020.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara