Glavnom gradu Norveške kronično nedostaje - smeća!

Foto: Guliver Image/Getty Images

GLAVNI grad jedne od najrazvijenijih država svijeta, Norveške, muku muči s nedostatkom - vjerovali ili ne - smeća.

Naime, gotovo polovica grada i većina škola u Oslu grije se upravo pomoću spaljivanja smeća. Međutim, kako se radi o sredini koja je ekološki vrlo osviještena pa se veliki dio smeća zapravo preradi, taj je grad počeo patiti od nestašice glavnoga izvora energije.

Smeće su počeli uvoziti iz Engleske, Irske i Švedske. "Volio bih uvoziti i iz SAD-a. Transport morem je jeftin", rekao je šef jednog takvog pogona za preradu smeća Pal Mikkelsen New York Timesu.

Deficit smeća, ali ne bilo kakvog

Isti problem mori i neke druge zemlje i gradove Sjeverne Europe koji su posljednjih godina toplinsku energiju počeli proizvoditi spaljivanjem smeća. "U toj se regiji godišnje proizvede samo 150 milijuna tona otpada, što je puno premalo da zadovolji apetite svih postrojenja koja tako proizvode toplinu. Potrebno je više od 700 milijuna tona, a Švedska gradi još takvih postrojenja, kao i Austrija te Njemačka", rekao je Mikkelsen. Stockholm je čak uvjerio neke norveške poduzetnike da smeće prodaju Švedskoj, tako da bezbrojni kamioni i brodovi s otpadom putuju onamo.

S obzirom na to da je Norveška jedan od deset najvećih izvoznika nafte i plina, ima goleme rezerve ugljena te vrlo razgranatu mrežu hidroelektrana, činjenica da se grije na smeće nekima je potpuno bizarna. Međutim, Mikkelsen objašnjava da je spaljivanje smeća "igra obnovljivom energijom kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva".

Iako u Europi područja koja grcaju u smeću, poput Napulja, Oslo ipak ne prihvaća bilo kakav otpad. Radije uzima "čišće i sigurnije" englesko smeće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara