Globalni indeks ukazuje na nezapamćeni porast terorističkih napada

Foto: USGOV

BROJ LJUDI ubijenih u napadima militanata skočio je sa 60 posto prošle godine na rekordnih 18 tisuća diljem svijeta, objavljeno je u utorak u izvješću o globalnom indeksu terorizma australskog Instituta za ekonomiku i mir (IEP).

Četiri islamističke skupine koje operiraju u Siriji, Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji odgovorne su za dvije trećine napada i golemu većinu ubijenih, navodi se u izvješću.

Strahuje se da bi podaci za 2014. godinu mogli biti još porazniji zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku i u Nigeriji.

Četiri najaktivnije militantne skupine su Islamska država Iraka i Levanta (u međuvremenu preimenovana u Islamsku državu), nigerijski Boko Haram, pakistanski i afganistanski talibani te međunarodna mreža Al Kaida.

"Nema sumnje da je ovo velik problem. Razlozi su kompleksni, ali sve četiri skupine imaju korijene u radikalnom islamu", rekao je osnivač IEP-a Steve Killelea.

"Oni su posebno gnjevni zbog širenja zapadnjačkog obrazovanja. To svaki pokušaj društvene mobilizacije da ih se zaustavi čini posebnom teškim - to ih samo još više razljuti", dodaje Killelea.

Najpogođenije zemlje

Pet najviše pogođenih zemalja su Irak, Afganistan, Pakistan, Nigerija i Sirija.

U Europi je najpogođenija Rusija, na 11. mjestu ukupno, a slijede Velika Britanija (27. mjesto) i Grčka koja je 32. Hrvatska je na niskom 105. mjestu.

Broj ubijenih je u 2013. bio za 60, a broj napada za 44 posto veći nego prethodne godine. Broj smrti u takvim napadima sada je peterostruko veći nego 2000. godine. Većina napada, ali ne svi, vjerski su motivirani.

Izvješće IEP-a pokazuje da je u 60 posto napada korišten eksploziv, u 20 posto vatreno oružje, a u deset posto radilo se o napadima hladnim oružjem ili podmetanjem požara. Samo pet posto svih napada bili su samoubilački.

U izvješću stoji i da je 80 posto militantnih skupina koje su prestale sa svojim aktivnostima od 2000. godine to učinilo nakon pregovora. Samo ih je 10 posto ostvarilo svoje ciljeve, a sedam posto uništeno je vojnom akcijom.

Indeks IEP objavljuje se od 2012. i koristi se podacima Globalne terorističke datoteke s američkog sveučilšta Maryland, a proučava razvoj terorističkih napada u 162 zemlje od 2000. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara