Glogoški: Policija će ukloniti šator; Matić: U podrumu držimo srpske specijalce naoružane do zuba

Glogoški: Policija će ukloniti šator; Matić: U podrumu držimo srpske specijalce naoružane do zuba

Foto: Luka Stanzl/Pixsell; Galerija: Index

"DOBILI smo informaciju da bi policija noćas trebala ukloniti šator. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se to ne dogodi", rekao je Indexu Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

"Branitelji iz šatora u Savskoj poduzimaju mjere protiv prisilne deložacije", rekao nam je Glogoški, ali nije htio otkriti koje. Također, nije htio reći hoće li se šatoraši pokušati suprotstaviti policiji.

Indexova novinarka, nakon telefonskog razgovora uputila se prema šatoru gdje je prvo razgovarala s nekoliko ratnih veterana ispred šatora. "Ma, to je trebalo biti prošlu noć, pa ništa...", "Tko bi nas dirao?", "Ma neće nas nitko maknuti", samo su neke njihove izjave.

"Vama da kažem koje ćemo mjere poduzeti"

Nakon toga je otišla do Gologoškog. Niti tada nije želio otkriti koje mjere poduzimaju protiv prisilne deložacije.

"Vama da kažem koje ćemo mjere poduzeti", s podsmijehom nam je rekao Glogoški, dok se istovremeno u razgovor ubacilo još dvoje ljudi. Jedna ženska osoba uz koju je Glogoški u šatoru, obratila mu se "Pa nećeš valjda njoj reći", na što je Indexova novinarka rekla da ima pravo pitati.

"Nemate vi tu što pitati, pitajte to Ostojića i one koji nas žele maknuti odavde, a ne nas. Ja sam se borio za Hrvatsku i neće nas nitko odavde maknuti", dodao je drugi.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj u Uredu glasnogovornika rekli su nam da su dojave o deložaciji šatoraša dezinformacija.

Matić: U podrumu držimo srpske specijalce naoružane do zuba

"Kada prosvjednici nešto izjave pa se sutra ili prekosutra pokaže da to nije točno, vi novinari znate kako se zovu takve izjave", prokomentirao je ministar branitelja Predrag Matić najavu iz šatora pa dodao:

"Jedino što mogu potvrditi, a nadam se da ćete shvatiti da sam ironičan, jest da je u podrumu Ministarstva branitelja smješteno 100 do 200 specijalaca naoružanih do zuba i svi su srpske nacionalnosti. Imamo problema malo s njihovom prehranom, dečki bi išli malo kući, ali držimo ih zbog prosvjeda".

Matić podsjeća da prosvjednici čitavo vrijeme u šatoru imaju struju koja je priključena na Ministarstvo branitelja, te da koriste sanitarne čvorove koje im je osiguralo njegovo ministarstvo. "Ja osobno ne planiram nikakve nasilne metode", poručio je Matić.

No, podsjetio je da je osobno iskusio nekoliko incidenata. "Jedan od njih bio je da idem kupiti kruh u pratnji specijalne policije, uz povike vjernika 'Ubij, ubij'. Ali to su dečki koji su jaki u grupi i to je sve", kaže Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se mene tiče, mogu i dalje prosvjedovati. Ali jedan od načina kako se prosvjedi prekidaju jest da se sjedne za stol i da se to riješi. To im nudim od prvog dana, nudit ću dok sam god na ovoj funkciji, a kad više ne budem na ovoj funkciji, više se nećemo družiti. Dečki koji dolje prosvjeduju svi imaju mirovine i primanja od pet do 30 tisuća kuna, tamo nema niti jednog koji nije stambeno zbrinut, niti jednog koji nema invalidninu. Ako bi netko trebao prosvjedovati onda je to 30.000 nezaposlenih branitelja i nekoliko tisuća branitelja koji rade, a ne dobivaju svoju plaću. Ali takvih dolje nema", izjavio je Matić.

Đakić: Imam informaciju da je interventna krenula prema Savskoj

HDZ-ovac Josip Đakić novinarima u Saboru rekao je da je interventna policija prema njegovim informacijama već krenula u Savsku.

Novinari su Đakića pitali odakle mu takve informacije na što je on odgovorio da svi imaju neke prijatelje, suborce ili rođake koji su pripadnici ovih ili onih postrojbi. "Možda netko i namjerno pušta izmišljene dezinformacije", rekao je Đakić.

"Vijest da će policija deložirati 100-postotne invalide jako je zabrinjavajuća za populaciju koja je nakon poginulih najviše dala za Hrvatsku. Oni su u prosvjedu sto i nešto dana pa možemo reći da je to dno dna ako netko vodi specijalni rat protiv branitelja", izjavio je Đakić.

Zastupniku HDZ-a nije jasno "zašto je policija sad odjednom odlučila primjenjivati zakon i deložirati invalide u kolicima". Kaže da bi rušenje šatora bilo dolijevanje ulja na vatru i sigurno bi imalo dodatne posljedice.

"Brine me ishod takve situacije. Poručio bih svima koji dižu interventne snage da odustanu od toga. Razum mora prevladati, snaga neće riješiti niti jedan problem. Interventna policija ništa neće riješiti, samo će se stvar dodatno pogoršati", izjavio je Đakić.

Ilegalno okupljanje

Do sada PU Zagrebačka nije poduzimala ništa protiv šatoraša koji su u Savskoj već 103 dan, iako su i sami nedavno Indexu potvrdili da je njihovo okupljanje nelegalno.

Podsjetimo, iz PU zagrebačke su nam rekli da prosvjed šatoraša nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju, što znači da su ilegalno podigli šator ispred Ministarstva branitelja. U noći drugog kruga predsjedničkih izbora 11. siječnja šatoraši su pobjedu Kolinde Grabar Kitarović proslavili blokadom Savske i vatrometom. Ni tada nisu bili sankcionirani.

"Utvrđeno je da je došlo do korištenja pirotehničkih sredstava neutvrđenog razreda od strane osoba čiji nam identitet nije poznat", napisali su u priopćenju iz PU zagrebačke na naš upit je li vatromet bio prijavljen te kako bi reagirala policija da se tridesetak građana okupi na jednoj od glavnih gradskih prometnica, zaustavi promet te naprave vatromet.

Veterani u Saboru

Jučer je predsjednik Sabora Josip Leko zabranio ratnim veteranima iz Savske da se obrate okupljenima i javnosti s govornice tijekom rasprave o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Šatoraši su demonstrativno napustili sabornicu.

"Mene se označava kao glavnog krivca, a moj dojam je da organizatori prosvjeda više ne znaju objasniti koji je pravi razlog za produljenje prosvjeda i zato okrivljuju predsjednika Sabora jer je poštovao Ustav, zakone, Poslovnik i demokratsku proceduru", rekao je Leko.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara