Glogoški i Klemm došli proslaviti mučenje i ubijanje civila

Glogoški i Klemm došli proslaviti mučenje i ubijanje civila

Foto: Davor Javorović/Pixsell, Hina

NACIONALISTIČKI dernek u Osijeku u čast osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu nisu propustili niti Đuro Glogoški te Josip Klemm. Zajedno s njim popeli su se na pozornicu gdje su se izgrlili i izljubili te su izjavili da su došli dati potporu "hrvatskom generalu u dokazivanju svoje nevinosti".

Glavaša su dočekali i njegovi HDSSB-ovci predvođeni Vladimirom Šišljagićem, osječkim županom, te saborskim zastupnicima Borom Grubišićem i Dinkom Burićem.Mate Bulić i Miroslav Škoro bili su glavni zabavljači.

"Dame i gospodo, svašta su pisali ovih dana, pitali što tu radim, pa gdje bih trebao biti ako ne tu? Hoćemo li zapjevati za našeg prijatelja i dobrog čovjeka Branimira Glavaša?", upitao je Škoro čija je pjesma "Sude mi", bila uvod u Glavaševo obraćanje masi.

Postupak protiv Glavaša mora se ponoviti

Podsjećamo, Ustavni sud ukinuo je presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine. Ustavni sud uvažio je Glavaševu žalbu i zatražio od Vrhovnog suda ponavljanje postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je presuda srušena isključivo na tehničkim detaljima, a glavnina optužnice nije opovrgnuta, Ministarstvo pravde BiH moralo je Glavaša pustiti iz zatvora. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zatim je povuklo tjeralicu za Branimirom Glavašem, nakon čega se on počeo pripremati na povratak u Hrvatsku. No, par dana nakon toga Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od suda da odredi istražni zatvor Glavašu jer mu je sada na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.

Kako su umirale žrtve "selotejpa" i "garaže"

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović u svojoj nepravomoćnoj sudskoj presudi detaljno je opisao mučenja civila zbog kojih je Glavašu izrekao kaznu od deset godina zatvora.

Horvatović je objasnio i zašto smatra da leševi srpskih civila koji su plivali Dravom ruku svezanih selotejpom nisu žrtve bezimene i bezlične "pete kolone" što je tvrdio HDZ-ov zastupnik, predsjednik regionalnoga Kriznog stožera u ljeto 1991. godine, a zatim i Vladin povjerenik za taj grad Vladimir Šeks. Te su žrtve imale svoja imena, prezimena, poslove, obitelji i živote, sve dok im ih nisu, nepravomoćno je presudio Horvatović, nakon premlaćivanja oduzeli njihovi krvnici.

Zločin protiv čovječnosti za koji su nepravomoćno osuđeni Getoš Magdić, Krnjak, Dragić, Valentić, Kontić i njihov vođa Glavaš najočigledniji je upravo na primjeru Čedomira Vučkovića koji je umro u mukama - s kiselinom koja mu je izjedala lice, ždrijelo i želudac, brojnim udarcima koje su mu nanijeli kundacima, šakama i bejzbol palicama i konačno mecima kojima ga je pogodio Krunoslav Fehir, krunski svjedok čiji je iskaz sud prihvatio u potpunosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara