Godinu dana od izbora: Plan 21 se izjalovio!? Ma, kakav plan, pa tu nije bilo gospodarskog programa!

Godinu dana od izbora: Plan 21 se izjalovio!? Ma, kakav plan, pa tu nije bilo gospodarskog programa!

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

OD 4. PROSINCA bit će godinu dana od parlamentarnih izbora. Pobjeda Kukuriku koalicije donijela je jedno novo vrijeme i velika očekivanja birača. Pogotovo ona ekonomska. Je li ih koalicija ispunila?

 "Dobra večer i hvala vam od srca. Danas su nam hrvatski građani dali povjerenje, dali su nam šansu i naša odgovornost je ogromna", 4. prosinca izjavio je Zoran Milanović ne računajući na ono što će sve Koalicija proživjeti u idućih godinu dana.
 
Odlasci iz Vlade
 
A najveći udarci zasigurno su bili odlasci ministara iz Vlade. Prvi zbog bolesti otišao je Zlatko Komadina.
 
"Želim ovdje naglasiti da među nama nije bilo nikakvih nesuglasica. Naprosto, zdravlje je jedini razlog radi kojeg je on dao ostavku", rekao je Milanović.
 
Mirela Holy Vladu je napustila zbog afere e-mail.
 
"Što da kažem, žao mi je", poručio je tada premijer.
 
A treći i najteži udarac Koaliciji - odlazak prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića. Razlog: odsluženje zatvorske kazne zbog prometne nesreće koju je izazvao u Mađarskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Gospodin Čačić je napravio ono što je rekao da će napraviti ako se to dogodi. Dogodilo se, nažalost", kazao je Milanović.
 
Dogodio se i ozbiljan potres u koaliciji. Nakon predstavljenog poreza na nekretnine, HNS se usprotivio. I dok je cijela stvar i dalje na ledu, analitičari procjenjuju da je nova najava poreza samo dodatno uznemirila ionako zabrinute građane. Je li se onda Plan 21 izjalovio?
 
Plan nije bio konzistentan
 
"Objektivno, on se nije izjalovio jer kao takav plan ni u početku nije bio konzistentan. Vidjelo se zapravo da gospodarskog programa u suštini nema. Dakle, ljudi su glasovali protiv, vođeni drugim razlozima u odnosu na postojeću Vladu, to je sasvim jasno", kaže nam Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta i naglašava - ono što je Vlada propustila učiniti su - reforme.
 
"Na neki način su se stvari svele manje više na prihodnu stranu proračuna, uz pokušaj utjerivanja jednog dijela sive ekonomije u legalnu zonu, što je sasvim očekivano i što je dobro i onda se na koncu krenulo korak dalje s jednim dijelom pokušaja prebacivanja poreznih tereta sa rada prema kapitalu, što u suštini nije dalo neke posebne rezultate i uglavnom se manje više razgovara o prihodnoj strani proračuna, o novim porezima", napomenuo je Lovrinčević.
 
Iako situacija jest teška, Lovrinčević procjenjuje da će biti bolje ulaskom u Europsku uniju. No samo ako se Hrvatska napokon okrene reformama i privatnom sektoru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara