Golema krađa: Ruski hakeri ukrali 1,2 milijardu lozinki s oko 420.000 stranica tvrtki

Ilustracija:

SKUPINA ruskih informatičkih hakera probila je na internetu oko 1,2 milijardu korisničkih imena i lozinki te prikupila oko 500 milijuna e-mail adresa, piše New York Times u utorak, dodajući da je riječ o najvećoj dosad poznatoj zbirci ukradenih internetskih podataka.

Ruski hakeri su korisnička imena i lozinke ukrali s oko 420.000 internetskih stranica velikih i manjih tvrtki, ističe Times. Dnevni list je te informacije dobio od istražitelja tvrtke za informatičku sigurnost Hold Securityja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njihovoj meti nisu bile samo američke kompanije, nego sve internetske stranice koje su mogli pronaći, od poznatih poduzeća na listi Fortune 500 do najmanjih", rekao je Alex Holden, osnivač Hold Securityja, za New York Times.

"Većina tih stranica još ne radi kako treba", istaknuo je. Ovaj upad, možda i najveći u povijesti, organizirala je skupina hakera sa sjedištem u Rusiji, na području između Kazahstana i Mongolije. Kako piše Times, skupina nema više od desetak članova, uglavnom dvadesetogodišnjaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara