Google: Američki zakonodavci traže "nalog za pretres" bilo kojeg računala

Google: Američki zakonodavci traže "nalog za pretres" bilo kojeg računala

Foto: Shutterstock

SJEDINJENE Države pripremaju "sitnu" izmjenu u proceduralnim pravilima za izdavanje naloga za pretres koja ima globalne posljedice, piše portal posvećen informacijskim tehnologijama NeoWin.net.

Predložena izmjena "Federalnog pravila o kaznenim postupcima 41" koju ne moraju odobriti niti predsjednik, niti Kongres, omogućuje američkoj vladi da izda nalog za "ekstrateritorijalni pretres u slučajevima kad je zločin povezan s računalnim tehnologijama i mrežama".

Ukoliko bude usvojena, izmjena će omogućiti "udaljeni pristup" i pretragu elektroničkih medija za pohranu podataka ako je njihova fizička lokacija "prikrivena tehnološkim sredstvima".

Google je na svom blogu osudio izmjene
, upozorivši da će "predloženi amandman američkim vlastima najvjerojatnije poslužiti za direktnu pretragu računala i uređaja diljem svijeta" i da su "implikacije ovog proširenja ovlasti za pretres značajne".

Google kaže da je riječ o promjeni koja "prijeti pravima na privatnost i računalnu sigurnost korisnika interneta," i da bi pitanje trebali razmotriti američki predsjednik i Kongres.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara