Google namjerava ponuditi Uber uslugu "bez vozača"

Google namjerava ponuditi Uber uslugu "bez vozača"

Screenshot: Google Play

GOOGLE je jedan od najvećih investitora u tvrtku Uber čiji poslovni model dozvoljava svakom da postane taksist a građanima nudi jeftinu alternativnu tradicionalnim taksi uslugama.

Gooble Ventures, dio internetskog titana zadužen za plasiranje kapitala u smjele projekte, već posjeduje značajan udio u Uberu u kojeg je u kolovozu 2013. godine investirao 258 milijuna dolara. Tada nije bilo teško zamisliti sinergiju dviju kompanija i potencijalno preuzimanje Ubera od strane Googlea.

> Uber: Istražujemo naše opcije u Hrvatskoj i inovativnom gradu poput Zagreba

Situacija je danas drugačija i sve je izglednije da će dvije kompanije umjesto saveznika postati žestoki konkurenti, piše u ekskluzivnom izvješću Bloomberg.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Bloomberg tvrdi da Google razvija svoju inačicu taksi usluge na zahtjev povezanu s projektom autonomnih vozila kojima umjesto ljudi upravlja softver. Uber je o navedenom obavijestio David Drummond koji u Googleu služi kao glavni pravni savjetnik i potpredsjednik korporativnog razvoja.

Google ne skriva svoju ambiciju da autonomnim vozilima radikalno izmjeni modalitete transporta na koje smo navikli. Riječ je o ideji koja osobno fascinira suosnivača tvrtke Larryja Pagea i tehnologiji koja će za široku primjenu biti spremna u roku od dvije do pet godina.

I Uber vidi budućnost gradskog prijevoza bez vozača, zbog čega se udružio s razvojnim timom Carnegie Mellon sveučilišta gdje razvija vlastiti softver za autonomna vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara