Google upozorava Gmail korisnike na opasnost od državno sponzoriranih cyber napada

Foto: AFP

GOOGLE je počeo upozoravati neke od korisnika svog Gmail servisa da bi njihovi kompjuteri mogli biti kompromitirani, odnosno žrtve državno sponzoriranog cyber napada. Kompanija je neke korisnike upozorila putem ružičastog bannera na njihovim email korisničkim računima, objašnjavajući kako kompanija samo želi spriječiti treće stranke da pristupe njihovim računima.

"Ukoliko i vidite to upozorenje, to ne znači nužno da je vaš korisnički račun provaljen. To samo znači da  vjerujemo da biste vi možda mogli biti meta "phishinga" ili nekog drugog oblika napada, i da bi odmah trebali poduzeti dodatne napore da osigurate svoj račun", poručio je na svom blogu Googleov stručnjak za sigurnost Eric Grosse, prenosi Los Angeles Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grosse je kazao kako Google ne može objasniti kako je znao da su neki računi kompromitirani bez pomoći hakera, ali je napomenuo da njihova detaljna analiza, kao i prijave žrtava, snažno sugeriraju umiješanost država ili grupa koje države sponzoriraju. Pritom nije konkretno imenovao Kinu, iako ona prva pada na pamet kada je riječ o državno sponzoriranom hakiranju. upravo je prije dvije godine Kina optužena za hakiranje Googlea i nekoliko stranih kompanija, nakon čega je Google u Kini ugasio svoju tražilicu.

Google je nakon svega svojim korisnicima sugerirao da provedu novi verifikacijski proces i dobiju novu lozinku od Googlea putem mobilnog telefona. Ipak, blogeri u Kini prigovaraju kako ni to nije rješenje, jer kineske vlasti u velikoj mjeri prate i SMS poruke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara