Goran Radman dobio sudski spor protiv "Pravednika"

Goran Radman dobio sudski spor protiv "Pravednika"

Foto: FAH

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu danas je donio presudu protiv Udruge "Pravednik " koju je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tužio tvrdeći da mu je objavom snimke na YouTubeu u kojoj se prenosi izjava da je "Goran Radman bivši i daljnji suradnik KOS-a" nanesena velika neimovinska šteta u vidu povrede prava osobnosti, povredi časti, ugleda i dostojanstva.

U obrazloženju presude navodi se da je spornu izjavu dao Marko Francišković, dopredsjednik Udruge "Pravednik " u svibnju 2013. nakon što je u prostorijama HRT-a trebao dati kratku izjavu tijekom predstavljanja kandidacijskih lista na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu. Pokušaj davanja izjave snimao je predsjednik "Pravednika " Natko Kovačević, a djelatnici HRT-a prekinuli su snimanje nakon čega je ispred zgrade HRT-a Kovačević snimio Franciškovićev komentar sa spornom izjavom.

U obrazloženju presude sutkinja Romana Hukelj navodi i da je 'iznijeti tvrdnju, a pritom netočnu, za određenu osobu da je bivši i daljnji suradnik KOS-a navod koji je podoban nekome nanijeti štetu ", ali i da nije prihvatljiva tvrdnja da se istinitost neke tvrdnje može temeljiti na činjenici da Goran Radman do sada nije pokrenuo niti jedan postupak radi objavljenih tvrdnji i da "nikada nije uputio demanti medijima koji su za njega iznosili tvrdnje da je bio i da je još uvijek suradnik KOS-a".

"Pravednik" mora Radmanu platiti 30.000 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud je odbacio tvrdnje Udruge "Pravednik" da je sporna tvrdnja bila izvučena iz konteksta, ali je prihvatio i iskaz tužitelja Gorana Radmana da ga je "tvrdnja da je suradnik KOS-a zgrozila, da je bio izložen prijetnjama smrću, on i njegova djeca, da su prijetnje dolazile telefonom, putem e-maila i u neposrednom kontaktu s ljudima, da mu jedna osoba doslovce pljunula u lice i pri tome rekla KOS te da mu je na poštanskom sandučiću nakon navoda iz snimke urezana riječ KOS".

Uz to, kako se ističe u obrazloženju presude, tužitelju Goranu Radmanu provaljeno je u stan pa je zatražio i dobio zaštitu MUP-a koja je, prema njegovim saznanjima, trajala tri mjeseca.

Presudom Općinskog kaznenog suda Udruzi "Pravednik" " nalaže se platiti Goranu Radmanu iznos od 30.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 31.10. 2013 do isplate te mu nadoknaditi 5271 kune troškova parničnog postupka uvećanih za kamate od donošenja presude.

Predsjednik Udruge "Pravednik" Natko Kovačević najavio je žalbu na presudu Općinskog građanskog suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara