Gordan Malić: VNS sazvan zbog mene dokaz je političkog ludila u državnom vrhu

 

HRVATSKI državni vrh zahvatilo je političko ludilo. Uoči rebalansa proračuna i najava generalnog štrajka premijer na dva tjedna odlazi u Australiju. U prtljazi nema ministra gospodarstva jer bi mu, valjda, u jednoj od najbogatijih i najbrže rastućih globalnih ekonomija samo smetao. Zato će na drugi kraj globusa poletjeti s ministrom obrane čiji je resor ovih dana ostao bez aviona koji bi nadzirali zračni prostor RH. MORH nema novaca kupiti nove letjelice, dok u Ukrajini, gdje su stari MIG-ovi zaglavili na remontu, svakog trena može započeti novi svjetski rat pa su naši avioni praktično na prvoj crti bojišnice…

Prijetnja ozbiljnim ratnim sukobima u zoni interesa EU i gubitak hrvatskog suvereniteta u zraku bili bi dobri razlozi za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS). Ipak, predsjednik i premijer odlučili su da pravu sigurnosnu ugrozu predstavlja zaposlenik jedne sigurnosne službe jer je rodbinski povezan sa mnom. Iako tvrde da sjednicu ne sazivaju zbog novinara Malića, nego zbog cijelog niza nezakonitih zapošljavanja u SOA-i po rodbinskim i privatnim linijama, u režimskim medijima i u vladi spominju samo moje ime. Novinska izdanja čiji vlasnici prolaze ili su prošli kroz predstečajne nagodbe, objavljuju dijelove tajnih dosjea o mojoj obitelji, a najavljuju i nastavke s "detaljima iz privatnog života".

Novinar Novog Lista koji je otvorio lov, Dražen Ciglenečki, tvrdi da sam ja samo kolateralna žrtva njegovog razotkrivajućeg članka jer su prava tema, zapravo, Tomislav Karamarko i HDZ-ovci u tajnim službama. Obavještajno podzemlje malo se zabavljalo dosjeima zaposlenika SOA-e, pa su metodom slučajnog uzorka nabasali baš na mog brata i lansirali ga na naslovnicu Novog Lista koji je insinuacije objavio bez provjere. Budući da se u jutarnjim satima nitko nije osvrnuo na taj udbaški kupus, jer je malo kome jasno o čemu se tu radi, uskočio je SDP sazivajući press konferenciju opet spominjući samo moje ime. Predsjednik države najavio je sjednicu VNS-a na osnovu dokumenta kojeg nitko nije vidio niti je itko potvrdio njegovu autentičnost. Ili za to nije ni bilo potrebe budući da su oni koji sazivaju VNS dokument i dostavili. Uputio sam odgovor Novom Listu, ali ga nisu objavili unatoč zakonskoj obvezi.

Ali zato mi je njihovo udarno pero, Dražen Ciglenečki, uvijeno zaprijetio objavljivanjem još pikantnijih detalja iz dosjea koji su mu, kako kaže, dostupni. "Nisam napisao niti deset posto od onoga što u sigurnosnoj provjeri piše o njima dvojici, a naročito nisam iznosio detalje iz njihovih privatnih života!" – poručuje nadmoćno Ciglenečki. Lijepo bogami, pravo predstečajno novinarstvo! S onih deset posto pokrenuo je VNS, što će tek biti kad mu Visoki izvor na kojeg se neprestano poziva, da nalog da iznese i detalje?

Imao sam posla s raznim ucjenjivačima i spletkarima, lažnim pravednicima i novinarskim bezveznjacima, talogom koji se nakuplja uz svaku vlast, konvertitima bez identiteta, kao i onima koji te blate iz uvjerenja i viših interesa ili samo zato jer nekome žele služiti. Novinar Novog Lista samo je još jedan Ciglenečki u zidu, no, gospoda koja mu dostavljaju ucjenjivačke dokumente ozbiljan su problem. Šetanje dosjea od tajne službe do medija ukazuje na opasne trendove u politici i nacionalnoj sigurnosti, i državu vraća u najmračniji period obračuna s neistomišljenicima. I to čini stranka koje je 2000. obećala da se zloupotreba novinarskih dosjea nikada neće ponoviti.

Dok Tomislav Karamarko na skupovima HDZ-a priziva nove podjele i atmosferu devedesetih, SDP ih vraća otvaranjem novinarskih dosjea, hajkama na nepodobne medije i čistkama nepodobnih u državnoj administraciji. Dežurni neimenovani izvor iz vlade u Jutarnjem i Novom listu napominje kako se sjednica VNS-a ne saziva zbog jednog novinara nego zbog masovnog kršenja zakona, iako je već danima u igri samo moje prezime. Uostalom jedan pogled na naslovnicu Novog lista, od koje je cijela priča krenula, govori sve: "Unatoč nepovoljnoj ocjeni, Karamarko, i tadašnji načelnik njegovog kabineta inzistirali su da se u službu primi Mario Malić brat novinara Gordana Malića KOJI JE BIO I GLAVNI PROBLEM PRI SIGURNOSNOJ PROVJERI…"

Da podcrtam, glavni problem sam ipak ja, a ne stručnost mog brata, koji u državnu agenciju nije ušao kao HDZ-ovac ili SDP-ovac već nakon položenog poslijediplomskog studija na temu regionalne politike i nacionalne sigurnosti, s čistom kaznenom evidencijom, bez i jednog prekršaja. U obrazloženju dijela sigurnosne provjere na koju se poziva Novi List, mene se opisuje kao novinara koji ima "negativne stavove o vlasti i vladajućoj stranci" (u to je vrijeme vladao HDZ), a spominju se i moji navodni kontakti sa stranim službama te citira dokument "Prezentacija o slučaju Gotovina" kojeg je Sabor 2005. osudio zbog kršenja ljudskih prava, nakon čega je dužnosti razriješen i tadašnji ravnatelj POA-e Franjo Turek. U istom tom dokumentu aktualni ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić naveden je kao najviše rangirani suradnik britanske obavještajne službe MI6, no, to mu nije smetalo kod imenovanja na najviše funkcije u sustavu nacionalne sigurnosti – ministra unutrašnjih poslova, člana Vijeća za nacionalnu sigurnost i šefa Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

"Prezentacija" problematizira i "subverzivnu" aktivnost dva autora iz Novog Lista, Borisa Pavelića i Denisa Romca, što aktualnu kampanju riječkog dnevnika čini sramotnijom. Predsjednik Josipović koji bi trebao ustati protiv objavljivanja dosjea, Novom Listu dao je dosta ciničnu izjavu: "Ne mislim da je dobro što je osoba koja vam je dala dokumente odlučila da problem rješava kroz medije. No, koji bi to novinar propustio objaviti ovako pikantnu priču?" Pretpostavljam da će u tom duhu, komentiranja "pikanterija" iz dosjea, odisati i sjednica VNS-a. Ako nešto doista ugrožava nacionalnu sigurnost onda su to cinizam i sve iracionalnije ponašanje državnog vrha. Da hrvatski politički vrh sam proizvodi skandale u državnoj sigurnosti najbolje je pokazala afera "hrvatski Watergate".

U listopadu 2012. premijer Milanović inicirao je smjenu ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića pod izlikom da se viđa s kriminalcima. "Šef tajnih službi ne smije kontaktirati kriminalce! "- izjavio je smjenjujući Buljevića.

Mediji su spekulirali da je smjenom Buljevića, zapravo, zataškan skandal s nezakonitim izlistima njegovog telefona kojeg su prozvali hrvatskim Watergateom. Nakon ponižavajuće smjene, Buljević je detaširan u hrvatski konzulat u Los Angelesu. Za razliku od bučne medijske kampanje koja je prethodila njegovoj smjeni, vijest o odlasku Buljevića u LA provukla se na novinskim marginama. Informaciju o odlasku Buljevića prvi je objavio Novi list, citirajući visoki vladin izvor. Premijer Milanović tom je prilikom reterirao i izjavio da Buljević nije kršio zakon već je "za državu radio jedan kompliciran i odgovoran posao". Tekst je potpisao Dražen Ciglenečki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara