Gordan Malić: Zašto sam prešao na Index

Gordan Malić: Zašto sam prešao na Index

Ilustracija: Youtube

U ŠPANJOLSKOJ je u protekle tri godine bez posla ostalo više od 3000 novinara, u Hrvatskoj ih je za to vrijeme razvojačeno oko 300. Do kraja ove godine, zahvaljujući recesiji i nepromišljenoj medijskoj strategiji vlade, na ulici će se naći još par stotina djelatnika Vjesnika i HINE.

Što će to značiti po cijenu i slobodu rada u preostalim redakcijama ne treba naglašavati. Bolji novinari uz angažman "head huntera" iz proesdepeovske agencije "Madison" koju vode bivši glasnogovornik Miroslava Kutle (Mladen Hrgarek) i aktualna glasnogovornica Zorana Milanovića (Zinka Bardić), već napuštaju svoja izdanja i sele u vladine urede, gdje ih čeka kolaboracija s ministrima koje su dojučer kritizirali. Struka time za duže vrijeme gubi iskusne resorne novinare, što je jednako odlasku vrhunskih inženjera i najiskusnijih geologa iz INE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko novinarstvo očekuje sudbina hrvatske brodogradnje, a novinare sudbina škverana. To vladu nimalo ne zabrinjava. Njena javna politika ionako se razrađuje na društvenim mrežama gdje su ministri pootvarali profile, a Madison im iskreirao mnoštvo fanova i istomišljenika.
Javnost, kakva je postojala čak i u vrijeme Ive Sanadera, polako nestaje. Gdje nema novca za plaće nema ni za mito. Veliki izdavači zato će na pola mandata na koljenima prići Karamarkovoj Hrvatskoj Doušničkoj Zajednici, s ponudom koja se odbija samo ako si gluhonijem.

Na kraju, red je da kažem nešto i o svom prelasku na Index. Istraživačko novinarstvo prljav je posao kojeg sam uvijek radio iz najčistijih pobuda uz jedan jedini uvjet. Slobodu. U korporacijskom novinarstvu više je uopće nema, a na portalima je ona jedini kapital. No, s obzirom na razvoj situacije uskoro će, mnijem, vrijediti poput zlata. Pored klasičnog istraživanja na Indexu ću se angažirati i oko tema koje muče tzv. obične građane, neobične po tome što preživljavaju bez prihoda. Oni su najveći misterij našeg vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara