Gordan Maras: Uključite se u BIZimpact - projekt poboljšanja informiranosti o propisima

Foto: Minpo.hr

MINISTARSTVO poduzetništva i obrta predstavilo je projekt BIZimpact – "Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice". Cilj projekta je unapređenje poslovne klime u Hrvatskoj razvojem alata koji će omogućiti procjenu učinaka zakonodavnih promjena na malo gospodarstvo i poboljšanje informiranja malog gospodarstva o tim promjenama, istaknuto je na predstavljanju druge faze tog  projekta.

Projekt je dio operativnog programa "Regionalna konkurentnost", financiran je sredstvima IPA programa Europske unije i hrvatske Vlade u iznosi od 1,4 milijuna eura, pri čemu EU u financiranju sudjeluje s 85 posto sredstava, a 15 posto su sredstva hrvatskog državnog proračuna.
 
U prvoj fazi projekta naglasak je bio na unaprjeđenju poslovnog okruženja kako bi mali i srednji poduzetnici dobili ključne informacije o europskim i hrvatskim zakonima i normama, dok će u drugoj fazi naglasak biti na razvoju sustava procjene učinaka europskih i hrvatskih propisa na hrvatsko gospodarstvo i poduzetništvo, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.
 
Tijekom provedbe projekta radit će se na informiranju poslovne zajednice o budućim učincima u zakonodavnim područjima koja su ključna za poslovanje u Hrvatskoj, procjeni njihovih ekonomskih učinaka, razvoju javno-privatnog dijaloga, širenju informacija i podizanju svijesti te razvoju kapaciteta korisnika projekta za organiziranje informativnih kampanja. 
 
Glavni je cilj projekta BIZimpact, kako je rekao Maras, uspostaviti sustav koji će u demokratskoj proceduri omogućavati donošenje optimalnih zakona i propisa, odnosno takvih zakona i propisa koji maksimalno koriste društvu, gospodarstvu i građanima, a eventualne štete i prepreke razvoju svode na najmanju moguću mjeru.
 
Prva faza projekta trajala je od rujna 2007. do rujna 2009., dok druga faza traje od ožujka 2013. do ožujka 2015. godine, a glavni korisnik projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta.
 
Ostali korisnici su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i inovacije (HAMAG INVEST), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska udruga poslodavac (HUP) i Hrvatski savez zadruga (HSZ). Projekt provodi tvrtka Pohl Consulting&Associates u konzorciju s Altair Asesores, Pinto Consulting i West Midlands Enterprise.
 
Pojedinačni ciljevi projekta BIZimpact II su:
  1. Daljnji razvoj kapaciteta donositelja politika i poslovnih organizacija za identificiranje, analizu i informiranje o budućim učincima u regulativnim područjima ključnim za poslovanje u Hrvatskoj;
  2. Poboljšavanje svijesti poslovne zajednice o ključnim regulatornim područjima
  3. Utjecaj na jačanje poduzetničke kulture s osobitom usredotočenošću na regionalni razvoj.
 
Projekt se sastoji od četiri komponente:
  1. Procjena ekonomskih učinaka (PEU)
  2. Razvoj procesa savjetovanja/javno-privatnih dijaloga s poslovnom zajednicom u kontekstu procjene ekonomskih učinaka
  3. Širenje informacija i podizanje svijesti
  4. Razvoj kapaciteta za organiziranje informativnih kampanja u organizacijama korisnika/partnera. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara