Gospodarski pregovori: Merkel doputovala u Kinu

Gospodarski pregovori: Merkel doputovala u Kinu

Foto: Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel u pratnji industrijalaca doputovala je u nedjelju u Peking u posjet - sedmi od 2005. - tijekom kojega će s domaćinima razgovarati ponajprije o gospodarskim pitanjima i o trgovinskoj razmjeni.

Merkel je stigla u Chengdu, na jugozapadu zemlje, gdje se sastala s mjesnim čelnicima te posjetila tržnicu i tvornicu automobila njemačkog proizvođača Volkswagena u partnerstvu s kineskim FAW-om.

Tijekom večeri kancelarka stiže u Peking gdje će sastankom s premijerom Li Keqiangom završiti prvi dan trodnevnog posjeta Kini. Za Njemačku, koja je najveće europsko gospodarstvo, Kina, koja je u punome gospodarskom usponu, najvažnije je tržište na kojemu uspješno djeluju njemački proizvođači automobila i strojnih alata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka je pak za najmnogoljudniju zemlju svijeta važan partner zbog svoje tehnološke izvrsnosti. Kina je za Njemačku najveće izvozno tržište u Aziji, s izvozom vrijednim 67 milijarda eura u 2013. Njemačka je, zauzvrat, najveće kinesko tržište u Europi, s lanjskim uvozom od 73 milijarde.

Angela Merkel će u ponedjeljak održati zajedničku tiskovnu konferenciju s premijerom i sastati se s predsjednikom Xi Jinpingom. O osjetljivu pitanju ljudskih prava razgovarat će se daleko od očiju javnosti, budući da njemački čelnici misle da je takav pristup uspješniji od otvorene kritike.

U vezi s time ne nedostaje spornih pitanja, počevši od berlinske izložbe, najveće dosad, koja je u tijeku, a posvećena je kineskom umjetniku i disidentu Ai Weiweiju koji nije mogao doći na otvorenje jer su mu to zabranile vlasti u Pekingu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara