Gotovina i Markač na Tuđmanovom grobu: "Uvijek ga nosim u srcu, on je bio začetnik hrvatske demokracije"

Gotovina i Markač na Tuđmanovom grobu: "Uvijek ga nosim u srcu, on je bio začetnik hrvatske demokracije"

Foto: Bruno Konjević/Cropix

NA ZAGREBAČKOM Mirogoju izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice položilo je vijence povodom 13. obljetnice smrti utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana. Na Tuđmanovom grobu bili su i generali Mladen Markač te Ante Gotovina, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem.

General Markač je na zagrebačkom groblju Mirogoj istaknuo kako je protkan osjećajima. "To je bio moj predsjednik, moj zapovjednik, mi smo pobjednici u svim operacijama. Ja sam sretan sada kada sam na slobodi, ali predsjednika uvijek nosim u srcu", rekao je Markač dodavši da je Franjo Tuđman čovjek za povijest.

"On je sigurno jedan od najzaslužnijih što imamo danas slobodnu i lijepu našu. On je snašao toliko snage da nas ujedini i da to zajedno učinimo. To je njegova velika zasluga i mi se toga nikada ne odričemo", istaknuo je Markač komentiravši i one koji se prvog hrvatskog predsjednika odriču.

"I nas su se mnogi odricali i skidali slike. Međutim, sada je drukčije vrijeme, dolazi bolji život. Ja se nadam i vjerujem u to i mislim da će se mnogo toga promijeniti", zaključio je Markač.

Gotovina: Tuđman je bio početak nove Hrvatske

General Ante Gotovina ističe kako se ne smije zaboraviti da je Franjo Tuđman bio prvi hrvatski predsjednik

"Predsjednik Tuđman je ustrojio oružane snage koje su oslobodile domovinu. On je ratni predsjednik i ta oslobođena domovina kročila je putem demokracije, postala je članica NATO saveza i sutra smo punopravna članica Europske unije. To je to. On je bio taj početak zajedno s nama braniteljima", istaknuo je Gotovina kojeg su novinari pitali i znači li oslobađajuća presuda njemu i Markaču da je na neki način i Tuđman oslobođen krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi svi zajedno smo pobijedili i to je naša zajednička pobjeda, a ne samo moja. Bože moj, uvijek netko treba biti na prvoj liniji, ali svi su važni. Svaki pojedinac je važan", istaknuo je Gotovina.

Foto: zagreb.hr

Karamarko: Ulaskom u EU zatvaramo program Franje Tuđmana

"HDZ se vraća Tuđmanovim načelima", poručio je šef stranke Tomislav Karamarko na Mirogoju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom 13. obljetnice smrti prvog predsjednika.

"Što više vrijeme prolazi, mislim da je on sve veći i veći. Mi ovih mjeseci ulaskom u Europsku uniju zatvaramo program Franje Tuđmana", rekao je Karmarko.

U povodu 13. obljetnice smrti, i izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, a u sastavu pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco i koordinator Odjela za branitelje Miodrag Demo, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na grobnicu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U 19 sati, u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu održat će se misa zadušnica.

Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne i suverene Republike Hrvatske preminuo je od komplikacija izazvanih unutarnjim krvarenjem, 10. prosinca 1999. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara