Grabar-Kitarović predlaže moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom

Grabar-Kitarović predlaže moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je premijeru Zoranu Milanoviću uputila prijedlog da se zakonom uvede moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika, doznaje Hina iz Ureda predsjednice.

U pismu predsjednica izražava uvjerenje da premijer, kao i ona, dijeli zabrinutost zbog situacije u kojoj su se našli mnogobrojni građani kojima se u ovršnim postupcima oduzima njihov dom, koji im je ujedno i jedina nekretnina, a koji kroz Ovršni zakon nisu zaštićeni.

Stoga predsjednica Grabar-Kitarović premijeru Milanoviću "u dobroj vjeri" predlaže da Hrvatskom saboru uputi "prijedlog zakonskog rješenja kojim bi se prekinuli postupci ovrha u slučajevima kad je predmet ovrhe istodobno i dom ovršenika i njihova jedina nekretnina".

Privremena mjera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica predlaže da to bude privremena zakonska mjera koja bi trajala do završetka "dužničke krize" ili barem do prihvaćanja u Hrvatskom saboru odgovarajućih zakonskih rješenja koji bi takvim stambeno ugroženim ovršenicima otvorili šansu za daljnji život.

"Na taj način, pokazali bismo kako Vlada Republike Hrvatske i Predsjednica Republike čuvaju i promiču vrijednosti ustavne socijalne države, na dobrobit naših sugrađana i djelotvorne zaštite njihova dostojanstva, doma i obiteljskog života", stoji, uz ostalo, u pismu predsjednice Grabar-Kitarović upućenom premijeru Milanoviću.

Kontrola socijalno osjetljivih ovrha

Predsjednica u pismu podsjeća da se ova njezina inicijativa nastavlja na zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnoga zakona te da je rezultat činjenice kako ne postoje zakonske mjere kojima bi se u postupcima ovrhe zaštitilo najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika.

"U situaciji kad se država umiješala u privatnopravne dužničko-vjerovničke odnose propisujući u Ovršnom zakonu mjere 'odgovarajuće kontrole socijalno osjetljivih ovrha', to jest mjere socijalne naravi, osnovano bi se očekivalo da će država propisati i odgovarajuće mjere za najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika, onih ovršenika koji nemaju drugu imovinu iz koje bi se tražbina ovrhovoditelja mogla namiriti odnosno iz koje bi kupcu mogli plaćati najamninu, kao i za one ovršenike koji nakon proteka zakonskog roka od godine dana ne uspiju pronaći rješenje za daljnji život", navodi Grabar-Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara