Grad Opatija: Nalazimo se u samom vrhu ljestvice lokalnih samouprava, kada je u pitanju transparentnost i zakonitost rada!

Foto: Aleksandar Hatzivelkos

IZ GRADA OPATIJA Indexu je stigla reakcija na objavljeni članak "Pogledajte  koliko nam novaca uzimaju za financiranje lokalnih političara i njihovih uhljeba", koju potpisuje Tanja Čorak, 
glasnogovornica Grada Opatije.

"Portal Index.hr objavio je jučer, 2. siječnja 2014. u tekstu pod naslovom „Pogledajte  koliko nam novaca uzimaju za financiranje lokalnih političara i njihovih uhljeba“ autora I.Ć. netočne podatke i zaključke,  koji se odnose na izdvajanja za plaće djelatnika gradske uprave  Grada Opatija. 

Stoga vas ljubazno molim  da u  skladu sa Zakonom o medijima objavite ovaj ispravak.

U tekstu se navodi slijedeće: „Iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave potroše na godišnjoj razini za plaće zaposlenika, podijelio je s brojem stanovnika. Time se dobio iznos koje se u pojedinim općinama i gradovima godišnje izdvaja za plaće zaposlenika po svakom stanovniku.
Na vrhu top liste najrastrošnijih gradova nalazi se Umag s potrošnjom 2713 kuna po stanovniku, druga je Opatija s 2150 kuna (…)“


Objavljeni podaci, što se tiče Grada Opatije, nisu cjeloviti pa pretpostavljamo da su autori onda zato i došli do  netočnih zaključaka koji su objavljeni. Točno je da su u ukupnim rashodima za plaće na godišnjoj razini, uz zaposlenike  gradske uprave Opatije, uvršteni i rashodi za plaće  i drugih proračunskih korisnika, a to su: djelatnici dječjeg vrtića, knjižnice,  Javne vatrogasne postrojbe Opatija i Hrvatskog muzeja turizma. Financiranjem plaća ovih djelatnika osiguravaju se građanima potrebne usluge koje samo svjedoče o kvaliteti  i standardu, a ne o rastrošnosti. 

Podsjećamo da je zakonsko ograničenje visine sredstava za plaće jedinicima lokalne samouprave 20 posto u odnosu na ostvarene prihode u ranijoj godini. Ukupni postotak mase za plaće djelatnika opatijske gradske uprave u odnosu na prihode od poslovanja u ranijoj godini iznosi 13,4 posto za 2012. godinu,  a 11,9 posto za 2013.

Valja još i podsjetiti čitatelje i autore teksta da su svi podaci koji se tiču proračuna grada, pa tako i izdvajanja za plaće,  dostupni preko portala Grada Opatije na www.opatija.hr, kao i preko weba Ministarstva financija, gdje se na pojedinim proračunskim stavkama jasno može iščitati koliko rashodi za plaće otpadaju na plaće djelatnika gradske uprave, a koliki na plaće drugih proračunskih korisnika.

Još jedna bitna napomena: Grad Opatija dobio je bezuvjetno mišljenje u nalazu Državne revizije o izvršenju Proračuna 2012., što odgovara najvišoj prolaznoj ocjeni, te se već niz godina, prema istraživanjima Lotusa  nalazi u samom vrhu ljestvice lokalnih samouprava, kada je u pitanju transparentnost i zakonitost rada. "

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara