Građani mogu zatražiti bespovratni iznos do 800 kuna za kupovinu ekološke bijele tehnike

Građani mogu zatražiti bespovratni iznos do 800 kuna za kupovinu ekološke bijele tehnike

Foto: Hina

FOND za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo okoliša od siječnja do ožujka održavaju 16 javnih tribina i pratećih informativno edukativnih radionica za predstavnike  jedinica lokalne samouprave s ciljem informiranja o mogućnostima sufinanciranja za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već su predstavili projekte koji će se provoditi ove godine. Riječ je o projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koje je u 2015. godini predviđeno više od 600 milijuna kuna. Planira se objaviti 36 javnih poziva i natječaja kroz koje će se sufinancirati projekti sa 40 do 80% bespovratnih sredstava.

Sufinanciranje Fonda odnosi se na sve razine, od općina, gradova i županija, preko poslovnog sektora do građana, piše u priopćenju objavljenom na stranicama Fonda.

Bespovratna sredstva za uređenje doma

Energetskom obnovom doma građani mogu uštedjeti od 30 do 60% na režijama, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Dodatne uštede mogu se ostvariti korištenjem energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, a za sve navedeno ove su godine predviđena bespovratna sredstva.

S ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima, u 2015. godini potaknuti ćemo kupnju energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Sven Müller je na tribini u Splitu rekao da će se subvencionirati kupovina 10.000 uređaja s iznosom do 800 kuna.

Poticaj se može zatražiti i za kupnju električnog i hibridnog vozila od 30 do 70 tisuća kuna, a uštedu do čak 18% na energentu građani mogu ostvariti i sa postojećim vozilom, uz savjete iz treninga eko vožnje, koji će također biti sufinanciran.

Sve informacije o dostupnim programima za sufinanciranje građani će moći dobiti na javnim tribinama na kojima će govoriti ministar Zmajlović, direktor Fonda Sven Müller i suradnici, a koje će se u hrvatskim gradovima održavati do 3. ožujka.

Više:

> Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava (.pdf)

> Kako do bespovratnih sredstava fonda - javne tribine u 16 gradova (.pdf)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara