Građevinski sektor u dubokoj recesiji: Broj građevinskih dozvola pao za 19,4%

Građevinski sektor u dubokoj recesiji: Broj građevinskih dozvola pao za 19,4%

Foto: freeimages.com

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) i u studenom su, treći mjesec za redom, izdana odobrenja za građenje nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope pada.

Naime, izdano je ukupno 572 odobrenja što u odnosu na studeni 2013. predstavlja pad od 19,4% dok je navedena stopa pada najviša u posljednjih petnaest mjeseci. Pri tome je zabilježen zamjetan pad broja izdanih odobrenja za gradnju zgrada (-20,1% godišnje) koje u ukupno izdanim odobrenjima za građenje čine udio od 81,8% te ostalih građevina (-16,1% godišnje).

Građevinski sektor u dubokoj recesiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je broj izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina zabilježio dvoznamenkastu stopu pada na godišnjoj razini predviđena vrijednost radova viša je za čak 130,1%. Isto tako, unatoč padu broja izdanih odobrenja za građenje zgrada te pada predviđene vrijednosti radova, površina zgrada za koju su odobrenja izdana viša je za 11% godišnje, navode analitičari RBA.

Promatrano kumulativno u razdoblju od siječnja do studenog ukupan broj izdanih odobrenja je unatoč snažnom padu u posljednja tri mjeseca viši za 0,8% u odnosu na isto razdoblje 2013. Blagi rast podržava rast broja izdanih odobrenja za građenje zgrada koji bilježi godišnji rast od 6%. Suprotno tome, zamjetniji rast ograničavao je snažan pad broja izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina (-20,8%). Unatoč vrlo blagom kumulativnom rastu, građevinski sektor je još uvijek duboko u recesiji.

Vrlo blaga stopa rasta posljedica je ostvarenog rasta u prvoj polovici 2014. godine kada su ostvarene stope rasta bile posljedica prvenstveno niske baze (prosječna stopa pada u prvih šest mjeseci 2013. iznosila gotovo 28%), smatraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara